Cum pot romanii sa cumpere un brad fara sa incalce legea si fara sa DISTRUGA natura

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 23 sep 2020, 01:50

Craciunul a devenit, de-a lungul anilor, un simbol al darurilor si al bucuriei, insa putini romani sunt constienti ca sunt ajuta, in mod indirect, la comiterea unor infractiuni.

In fiecare an, sute de mii de brazi sunt taiati ilegal din paduri si vanduti pentru a fi impodobiti. Doar 10% din brazii taiati sunt descoperiti de catre autoritati, desi in fiecare an sunt confiscati mii de pomi de Craciun si sunt aplicate mii de sanctiuni.

Fenomenul a atins cote alarmanete in ultimii ani, insa coruptia din sistem pare sa se bazeze pe padurari, pe sefii de ocoale silvice si pe politisti, care inchid ochii contra unei sume de bani si devin partasi la genocidul impotriva naturii.



33.000 de brazi pentru 7,1 milioane de gospodarii

Conform ultimului recensamant, in Romania exista 7,1 milioane de gospodarii. Presupunand ca in doar o zecime dintre gospodarii s-ar afla un brad de Craciun, aflam ca in Romania sunt taiati 710.000 de brazi pentru a fi impodobiti in perioada sarbatorilor de iarna.

Insa Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a scos pe piata 33.383
de brazi pentru sarbatorile de iarna, o cantitate de aproape doua ori mai mica decat anul trecut (66.715 de brazi). Restul brazilor din locuintele oamenilor provin de pe proprietatile private sau sunt taiati ilegal, iar romanii devin, astfel, partasi in masa la o adevarata crima impotriva naturii.

Exista, insa, o exceptie

Un brad are nevoie de 6-10 ani pentru a creste indeajuns de mare incat sa fie „bun de impodobit” pentru Craciun.
Aproape toti brazii sunt aruncati la gunoi dupa sarbatorile de iarna, insa exista o exceptie si o solutie pentru protejarea naturii, pe care romanii par sa o prefere din ce in ce mai des.

Tot mai multi romani aleg brazii in ghiveci pentru sarbatorile de iarna si par sa urmeze un exemplu care in Occident a devenit un obicei. Brazii care vor fi replantati salveaza mediul inconjurator si ii transforma pe posesori in persoane responsabile, care stiu ca sarbatorile de iarna trebuie sa fie motiv de bucurie, nu de distrugere a naturii.


In plus, pe piata au aparut si magazine care vand brazi in ghiveci, precum floria.ro, care asigura, prin Serviciul de Replantare, ridicarea bradului din locuinta clientului, pastrarea pomului pe timpul iernii in conditii optime si replantarea lui atunci cand mediul este favorabil.

In luna martie, magazinul va demara o campanie de replantare a brazilor, iar la aceasta actiune pot participa si clientii firmei.
In plus, brazii in ghiveci sunt livrati gratuit la domiciliu. Posesorii au, astfel, certitudinea ca nu sunt partasi in mod indirect la o infractiune, iar bradul de Craciun isi va lua locul inapoi in natura.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.