Stimulentul financiar pentru constituirea familiilor este un proiect care aparține Primăriei Municipiului București prin Centrul pentru Tineret al Municipiului București. Acest stimulent se adresează tinerilor căsătoriți și reprezintă o sumă de bani pe care o pot încasa cei care hotărăsc să se căsătorească civil. Iată ce trebuie să știe cei care plănuiesc să devină o familie în 2022 și cum ar trebui să procedeze pentru a beneficia de stimulentul financiar pentru constituirea familiilor.
Ce este stimulentul pentru căsătorie oferit de stat
După cum îi spune și numele, stimulentul pentru căsătorie este, de fapt, un ajutor în bani oferit tinerilor căsătoriți. Primăria Municipiului București își dorește să vină în sprijinul tinerilor care vor să își întemeieze o familie, astfel că oferă un stimulent financiar celor care se căsătoresc civil. Pentru a beneficia de acești bani, tinerii căsătoriți trebuie să îndeplinească anumite condiții și să depună un dosar care să conțină mai multe acte.
Care este suma primită de fiecare familie în 2022
Cei care aleg să se căsătorească civil în anul 2022 și respectă toate condițiile impuse de lege pot beneficia de stimulentul financiar pentru constituirea familiilor. Potrivit informațiilor oficiale prezentate de Primăria Municipiului București, în anul 2022, tinerii căsătoriți pot primi din partea statului 1500 de lei net, sumă acordată pentru fiecare familie în parte.
Prin oferirea acestui ajutor, statul își dorește să îi motiveze pe tineri să își întemeieze o familie.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Care sunt condițiile pentru acordarea stimulentului financiar?
De stimulentul financiar pentru constituirea familiilor nu pot beneficia toți tinerii căsătoriți, ci există o serie de condiții pe care aceștia trebuie să le îndeplinească pentru a intra în posesia banilor. Având în vedere că este vorba despre un ajutor oferit de Primăria Municipiului București, una dintre condiții spune că cel puțin unul dintre soți trebuie să aibă domiciliul sau viza de reședință pe raza municipiului București, cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii.
- cel puțin unul dintre soți se află la prima căsătorie;
- cel puțin unul dintre soți are domiciliul sau viza de reședință pe raza municipiului București, cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii;
- cel puțin unul dintre soți are vârsta cuprinsă între 18-35 ani.
- sa nu aibă datorii neeșalonate către bugetul local.
Stimulentul financiar pentru constituirea familiilor este acordat fără să se țină cont de locul în care a fost oficiată căsătoria, asta dacă sunt îndeplinite condițiile enumerate mai sus.
Dacă tinerii s-au căsătorit în străinătate, atunci trebuie să prezinte și o dovadă transcrierii actului în registrele de stare civilă române.Citeste si: Marius Budăi a făcut noi precizări despre majorarea pensiilor. Ministrul Muncii: „Este o necesitate”
Ce acte trebuie sa conțină dosarul?
Tinerii căsătoriți care respectă toate condițiile impuse de stat pot beneficia de stimulentul pentru căsătorie doar dacă depun un dosar care trebuie să conțină mai multe acte, după cum urmează:
- Cerere tip (se completează de către soțul care este titularul contului bancar);
- Acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, care se va semna și completa de către ambii soți, în fața reprezentantului de la Biroul pentru Relații cu Publicul al CTMB în cazul depunerii fizice a dosarului;
- Copie conformă cu originalul a cărții de identitate (C.I.) a ambilor soți, valabile la momentul depunerii, cu numele de familie purtat după căsătorie; în cazul sotului care își schimbă numele dupa căsătorie copiile C.I vor fi în incidența prevederilor art.4, alin. 5 din Lege a 551/2020 și vor fi acceptate si copiile C.I. conforme cu originalul, cu numele purtat anterior căsătoriei;
- Copie conformă cu originalul a certificatului de căsătorie; în cazul căsătoriei oficiate în străinătate se va depune dovada transcrierii actului în registrele de stare civilă române;
- Extras de cont din care să reiasă titularul contului și codul IBAN. Titularul contului va fi și semnatarul cererii. Datele bancare trebuie să fie actualizate;
- Act doveditor prin care cel puțin unul din soți atestă domiciliul sau reședința în municipiul București, cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii – copie C.I. copie C.I. cu viză de reședință, istoricul de domiciliu/reședință;
- Certificate de atestare fiscală din care să reiasă faptul că beneficiarii nu au datorii sau au datorii eșalonate către bugetul local.
Tinerii căsătoriți trebuie să știe că dosarul trebuie depus în termen de 45 de zile calendaristice de la oficierea căsătoriei.
În prezent, dosarul pentru obținerea stimulentului pentru căsătorie se poate depune doar online, la adresa [email protected].
Documentele din dosar trebuie trimise într-un fișier de tip .pdf care să fie scanat la rezoluția 200 dpi.
Citeste si: Se dau 500 de lei de la stat pentru români de la 1 aprilie. Cine sunt beneficiarii