Cum poți afla online ce vechime ai în câmpul muncii. Pașii pe care trebuie să îi parcurgi

Autor: Diana Ghita

Acum românii pot afla foarte ușor ce vechime au acumulat

Sursa: Pexels.com

Românii au acum posibilitatea de a-și verifica rapid și simplu vechimea în muncă, prin intermediul platformei online a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Accesul la această informație esențială se poate obține prin crearea unui cont de utilizator pe site-ul CNPP, ceea ce elimină necesitatea deplasării la ghișeele fizice ale instituției, în special pentru cei care dețin o semnătură electronică.

Ce pași trebuie să parcurgi pentru a afla ce vechime ai

Pentru a accesa datele referitoare la vechimea în muncă, primul pas este crearea unui cont online pe site-ul CNPP. Procesul implică completarea unui formular online, care ulterior trebuie printat și prezentat, împreună cu actul de identitate, la una dintre

casele de pensii. După validarea documentelor, utilizatorul va primi un e-mail cu instrucțiuni pentru setarea parolei contului, conform avocatnet.ro.

Alternativ, pentru cei care dețin o semnătură electronică, întregul proces se poate finaliza online, fără a fi necesară o deplasare fizică la sediul Casei de Pensii. Autentificarea în platformă se face prin introducerea adresei de e-mail și a parolei setate anterior.

Citește și: Câți ani de vechime în muncă trebuie să aibă un român pentru a primi 1.400 de lei la recalcularea pensiilor

Odată autentificat în cont, utilizatorul va găsi în partea stângă a paginii un meniu de navigare. Pentru a vizualiza vechimea în muncă, trebuie selectată opțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii”. În această secțiune, utilizatorii pot genera rapoarte detaliate despre stagiile lunare sau anuale de cotizare înregistrate în evidențele CNPP, începând cu luna aprilie 2001.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Anii munciți la negru nu se iau în calcul la vechime

Stagiile lunare oferă o vedere detaliată, lună cu lună, asupra zilelor lucrate, veniturilor realizate, condițiilor de muncă și altor informații importante, inclusiv angajatorii care au contribuit la pensii pentru utilizator. În schimb, stagiile anuale rezumă aceste informații la nivelul fiecărui an, fără a oferi detalii lunare.

Pentru cei interesați de vechimea acumulată înainte de aprilie 2001, există și opțiunea de a accesa informațiile din carnetul de muncă.

După selectarea raportului dorit, sistemul va genera documentul solicitat, care va putea fi descărcat în format PDF din contul de utilizator.

Verificarea vechimii în muncă este esențială, întrucât, astfel, oamenii pot vedea dacă toate contribuțiile la sistemul public de pensii au fost înregistrate corect. De asemenea, este o modalitate de a detecta eventuale probleme sau lipsuri în cotizațiile declarate de angajatori.

Citește și: Cum poți afla rapid vechimea în muncă și contribuțiile pentru pensie fără a te deplasa la ghișeu: Ghid online pas cu pas

Pe de altă parte, este important de reținut că munca la negru, adică munca nedeclarată oficial, nu contribuie la vechimea în muncă și, implicit, la pensie. Angajatorii care nu declară munca angajaților, precum și cei care acceptă să lucreze fără un contract de muncă, riscă sancțiuni severe conform Codului muncii. Acestea includ amenzi substanțiale.

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.