Cum poți afla rapid vechimea în muncă și contribuțiile pentru pensie fără a te deplasa la ghișeu: Ghid online pas cu pas

Autor: Andrei Costanda

Descoperă cum poți verifica vechimea în muncă și contribuțiile plătite pentru pensie prin ghidul nostru online.

Sursa: Puterea.ro

Descoperă cum poți verifica vechimea în muncă și contribuțiile plătite pentru pensie, fără a te deplasa la ghișeele instituțiilor de stat.

Mulți români nu sunt siguri la ce venituri să se aștepte la pensionare și își fac estimări aproximative. Însă, există o modalitate simplă și accesibilă de a afla exact vechimea în muncă și contribuțiile plătite pentru pensie, fără a fi necesar să te prezinți la ghișeele instituțiilor de stat. Acest proces se poate realiza online, prin intermediul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Primii pași pentru verificarea vechimii în muncă și contribuțiilor

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) este responsabilă de furnizarea informațiilor despre pensiile publice. Pentru a începe, trebuie să accesezi site-ul oficial al CNPP și să creezi un cont de utilizator. Procesul este simplu și rapid:

Accesează site-ul CNPP: Vizitează pagina oficială a Casei Naționale de Pensii Publice.

Crearea contului: Pe pagina principală, caută butonul ”Autentificare” și apasă-l.

Vei fi direcționat către o pagină unde va trebui să introduci adresa de e-mail și o parolă. După completarea acestor informații, contul tău va fi creat și vei putea să te autentifici ori de câte ori ai nevoie.

Accesarea datelor personale: Odată autentificat, accesează secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii”. Aici vei găsi informațiile dorite despre vechimea în muncă și contribuțiile plătite.

Generarea rapoartelor

Pentru a obține informațiile detaliate, trebuie să generezi rapoarte din evidența CNPP. Urmează acești pași:

Generarea raportului: În secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii”, caută opțiunea de generare a rapoartelor. Alege să generezi un document cu stagiile lunare de cotizare.

Stagii de cotizare: Rapoartele oferă informații începând cu anul 2001.

Dacă ai nevoie de date anterioare acestui an, apasă pe „Informații din carnetul de muncă” și apoi pe „Generează raport actualizat”. Reține că, din aprilie 2001, carnetele de muncă au fost înlocuite cu evidențe electronice.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Așteptarea raportului: Sistemul CNPP va genera raportul actualizat în câteva minute.

Vei primi o notificare prin e-mail atunci când raportul este gata.

Citește și: Verișorul Raisei, în vârstă de 15 ani, a recunoscut că a ucis-o. Autoritățile l-au reținut, însă caută acum un al doilea suspect

Citește și: Mai există o speranță pentru „satele fantomă”. Tot mai mulți români aleg viața la sat

Descărcarea și utilizarea rapoartelor

Raportul generat va conține detalii despre vechimea în muncă și contribuțiile pentru pensie. Poți descărca acest raport pe telefon, tabletă, calculator sau laptop, din secțiunea ”Generarea raportului actualizat” de pe site-ul CNPP.

Există două tipuri de rapoarte disponibile:

Rapoarte lunare: Acestea oferă informații detaliate despre fiecare lună, inclusiv zilele lucrate, veniturile, condițiile de muncă, punctajul, angajatorii care au cotizat pentru tine și vechimea totală de muncă.

Raport anual: Acest raport oferă o perspectivă generală a stagiilor de cotizare pentru un an întreg. Este util pentru a obține o vedere de ansamblu asupra vechimii în muncă, fără detalii lunare.

Acesta a fost ghidul prin care poți verifica vechimea în muncă și contribuțiile plătite pentru pensie, fără a te deplasa la ghișeele instituțiilor de stat.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?