Cum poți ajuta un adolescent să se pregătească pentru Bac

Author: Diana Tilă

Examenul de Bacalaureat este poate cel mai important eveniment din viața unui adolescent, pentru că de el depinde în mare măsură calea pe care o va urma în viitor. Pe măsură ce se apropie, nivelul de stres crește progresiv, iar tu ca părinte sau frate mai mare trebuie să te implici și să-i faci viața mai ușoară celui care urmează să treacă prin această etapă.

Iată cum poți ajuta un adolescent să se pregătească pentru Bac:

Echivalarea examenului la limba engleză

Pentru orice elev de liceu ar fi ideal să scape de unul dintre examene, iar cel la limba engleză se poate echivala. Asta înseamnă că va trebui să obțină o diplomă, dar avantajul este că o poate face înainte și își va putea relaxa un pic programul de studiu. Iar cel mai mare câștig este acela că la Bac va avea un examen în minus, deci un stres în minus. Pe blogul www.FollowMe.ro vei găsi toate informațiile necesare despre echivalarea examenului de Bac la limba engleză, cum poate fi obținută diploma de recunoaștere internațională ce atestă nivelul de cunoștințe B1, care sunt examenele recunoscute care pot fi folosite pentru echivalarea la Bacalaureat și unde poți să faci asta. Diploma obținută va fi extrem de utilă și pe viitor, mai ales în situația în care adolescentul intenționează să-și facă studiile în străinătate.

Oferă-i tot sprijinul de care are nevoie

În cazul în care constați că întâmpină dificultăți la o anumită materie, că îi este greu să înțeleagă ceva, implică-te sub orice formă. Poate că ai abilitățile necesare să-l îndrumi și să-l pui pe calea cea bună, însă dacă noțiunile te depășesc, ia în calcul să-i plătești meditații sau să-l trimiți la niște cursuri. Evident, acest lucru implică niște costuri, însă faci o investiție în viitorul lui și asta înseamnă că niciun efort nu este prea mare.

Ajută-l să-și organizeze timpul

Copiii ajunși la vârsta adolescenței primesc de la părinți o serie de sarcini - cumpărături, curățenie etc - în ideea de a-i pregăti pentru viitor. În lunile dinaintea Bacalaureatului chiar este necesar să prioritizezi studiul și să-l degrevezi de alte sarcini care să-i ocupe timpul și să-i distragă atenția. Mai mult, ar fi ideal să-l ajuți să-și facă un program temeinic de studiu - pe zile și ore - în așa fel încât să parcurgă toată materia. De asemenea, este esențial ca tu, ca adult, să te asiguri că adolescentul se apucă de învățat din timp, cu luni bune înaintea examenului, ca să aibă timp să se pregătească temeinic și să meargă la meditații, dacă este cazul.

Odihna și relaxarea sunt importante

National Institutes of Health spune că odihna și relaxarea sunt esențiale în perioada de pregătire a oricărui examen. Chiar dacă volumul de materie este imens, este contraindicat ca adolescentul să piardă nopțile studiind și să se priveze de somn. Aplicând această metodă, ar putea ajunge într-o stare avansată de surmenaj, iar memoria va avea de suferit. Chiar dacă pe moment trăiește cu senzația că a învățat tot, din cauza stresului provocat de examenul în sine s-ar putea să constate că a uitat tot. De asemenea, este esențial ca în perioada de studiu, adolescentul să aibă parte și de momente de relaxare - să meargă la un film, să se întâlnească cu prietenii - pentru că pur și simplu creierul are nevoie să mai ia și pauze.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?