Vechimea în muncă este importantă pentru persoanele care vor să iasă la pensie. Totuși, cum pot verifica pensionarii câți bani trebuie să încaseze după marea recalculare care a avut loc în septembrie și cum pot intra în posesia adeverinței de vechime?
Cum poți calcula ce pensie trebuie să încasezi după recalcularea din septembrie 2024?
Este cunoscut faptul că vechimea în muncă este foarte importantă pentru persoanele care vor să iasă la pensie, mai ales că noua lege a pensiilor recompensează numărul mare a celor care au muncit un număr mare de ani.
Ca să puteți calcula pensia finală trebuie să înmulțiți numărul de puncte obținute pe baza vechimii în muncă și să înmulțiți cu valoarea punctului de referință care este de 81 de lei.
Conform newsweek.ro, noua formulă de recalculare a pensiilor a intrat în vigoare din 1 septembrie 2024 și este următoarea:
VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.
VPR =81 lei
Punctele: puncte contributivitate+ puncte stabilitate+ puncte perioade asimilate.
Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an)
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Punctele care se obțin la pensie sunt următoarele:
- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26- 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31- 35, inclusiv;
1 punct/an la peste 35 de ani munciți.
Cum poți obține adeverința de vechime și de unde poate fi obținută?
Angajatorul are obligația să îi pună la dispoziție angajatului informații despre vechimea sa în muncă.
Astfel, potrivit legii: „ Solicitările pentru eliberarea adeverințelor se efectuează numai în baza unor cereri scrise, potrivit art.3 alin.1 din O.G nr.33/2002, aprobat, cu modificări și completări prin Legea nr.223/2002. Cererile scrise ale solicitanților, persoane fizice sau juridice, se primesc și se înregistrează la secretariatul Inspectoratului Teritorial de Muncă unde se verifică dacă sunt întocmite de persoanele fizice sau juridice îndreptățite sau mandatarii acestora și daca atestarea, respectiv confirmarea dreptului sau faptului le privesc în mod direct ”.Pentru eliberarea adeverinței de vechime pentru pensionare se depune o cerere, iar eliberarea sa se va face în termen de 15 zile de la depunere. Aceasta costa între 20 și 30 de lei.
În cazul în care firma unde ați lucrat a dat faliment, iar angajatorul se află în imposibilitatea de a vă elibera solicitarea scrisă care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, vechimea în muncă, în meserie și specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta a salariaților și din dosarul personal, inspectoratul teritorial de munca în raza căruia
angajatorul are sediul social declarat va elibera, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării, o adeverință din care să rezulte elementele din registrul general de evidenta a salariaților în format electronic așa cum a fost întocmit și transmis de angajator.Astfel, cei care doresc să afle ce pensie au de încasat pot utiliza noua formulă de recalculare a pensiei, iar documentul de vechime poate fi obținut de la propriul angajator, care este obligat să vi-l ofere în termen de maxim 15 zile de la depunerea cererii.