Cum poți cumpăra acțiuni Hidroelectrica ca persoană fizică?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 30 mar 2024, 00:45

Investitorii români pot cumpăra acțiuni Hidroelectrica până în data de 4 iulie 2023, până la ora 12:00.

Sursa: pixabay.com

Investitorii români pot cumpăra acțiuni Hidroelectrica până în data de 4 iulie 2023, până la ora 12:00.

Micii investitori din România au rezervate cel puțin 11,7 milioane de acțiuni Hidroelectrica. Cum pot cumpăra persoanele fizice acțiuni de la Hidroelectrica.

Cum poți achiziționa acțiuni Hidroelectrica ca persoană fizică?

Persoanele fizice, din România, pot achiziționa acțiuni Hidroelectrica prin intermediul băncilor care intermediază IPO-ul, dar și prin intermediul caselor de brokeraj autorizate să opereze pe Bursa de Valori București.

Oferta de listare a Hidroelectrica a demarat, oficial, vineri, 23 iunie, iar investitorii pot cumpăra acțiuni până în data de 4 iulie 2023, până la ora 12:00. 

Citește și: Oferta de acțiuni Hidroelectrica: a fost spart pragul de 1 mld. lei de subscrieri! Prețul de retail este de 112 lei pe acțiune

Mai exact, intermediarii oficiali ai ofertei sunt BCR, BRD, BT Capital Partners/Banca Transilvania și Swiss Capital. Trebuie să știți că, românii vor putea subscrie și prin intermediul celorlalte case de brokeraj de pe bursă care semnează un acord cu intermediarii mai sus menționați.

Cum puteți cumpăra acțiuni fără să deschideți un cont de tranzacționare pe bursă?

Cei care doresc să achiziționeze acțiuni fără să deschidă un cont de tranzacționare pe bursă, pot completa formularul următor și să meargă cu el la intermediarii oficiali ai ofertei, mai exact partenerii enumerați mai sus.

Totuși, este recomandat să vă deschideți un cont la bancă, pentru că vă va fi dificil să vedeți câte acțiuni Hidroelectrica dețineți și nici nu le veți putea vinde dacă va fi cazul.

Trebuie să mai știți faptul că dacă aveți un cont de tranzacționare pe bursă, veți putea cumpăra în viitor și alte acțiuni la BVB. Deschiderea unui cont a devenit foarte simplă în ziua de azi, unele firme nepercepând niciun comision pentru asta, iar întregul proces se poate face online.

Ce trebuie să faceți mai departe dacă ați ales brokerul?

Dacă ați deschis contul, nu vă mai rămâne decât să trimiteți un ordin de subscriere pentru acțiuni Hidroelectrica.

Subscrierea minimă în IPO-ul Hidroelectrica este de cel puțin 50 de acțiuni, adică echivalentul a 5.600 lei (1.128 euro) având în vedere că va trebui (inițial) să plătiți 112 lei/acțiune. Spunem ”inițial” deoarece la finalul ofertei va fi anunțat prețul final de ofertă. Acest preț se stabilește în funcție de ordinele trimise de marii investitori (fonduri de pensii, de investiții etc) și de nivelul total al subscrierilor.

De asemenea, prețul final de ofertă va fi între 94 și 112 lei. Dacă veți subscrie în oferta Hidroelectrica și prețul final de ofertă va fi mai mic de 112 lei, veți primi înapoi diferența de bani pe care ați plătit-o în plus.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

In lucru important, pe care trebuie să îl cunoașteți este acela că dacă veți subscrie în primele 5 zile ale ofertei (până joi, 29 iunie, inclusiv) veți primi un discount de 3% față de prețul final de ofertă.

Care sunt datele principale ale ofertei pentru investitorii de retail?

- Perioada de ofertă este cuprinsă între 23 iunie – 4 iulie 2023, inclusiv

- Prețul de subscriere este un preț fix de 112 RON per acțiune, respectiv valoarea maximă a intervalului de preț de oferta între 94 RON și 112 RON per acțiune, conform Prospectului

- Prețul final de ofertă este așteptat să fie între 94 RON și 112 RON per acțiune și va fi făcut public la Data Alocării, respectiv în data de 5 iulie 2023

Citește și: Top 4 afaceri pentru care se pretează folosirea panourilor fotovoltaice

- Investitorii de Retail au dreptul la o reducere de 3% din Prețul final de ofertă („Prețul Final de Ofertă Redus”) pentru subscrierile efectuate în mod valabil în primele 5 zile lucrătoare din perioada de ofertă, conform Prospectului, respectiv până la și inclusiv la data de 29 iunie 2023

- Numărul minim de acțiuni care pot fi subscrise de către un Investitor de Retail este de 50 acțiuni

- Investitorilor de Retail li se vor alocă un număr de acțiuni egal cu numărul acțiunilor subscrise în mod valabil de aceștia înmulțit cu Indicele de alocare (factorul pro rată).

- Data alocării: 5 iulie 2023

- Data tranzacției: 6 iulie 2023

- Data decontării: 10 iulie 2023

- Listare: Acțiunile vor fi admise la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București în data de 12 iulie 2023

 

Sursă: economedia.ro