Totuși, cumpărarea unei mașini rulate este o variantă demnă de luat în calcul doar în cazul în care viitorii proprietari respectă anumite reguli pentru a evita eventualele riscuri. Nu puține dintre mașinile second hand puse la dispoziție pe piața noastră trec, post-vânzare, printr-o serie de transformări menite să mascheze defecțiunile pe care le au în realitate.
Cum poți cumpăra, deci, în siguranță o mașină rulată, care să-și merite investiția? Află recomandările specialiștilor!
Evită capcanele legate de kilometraj - cum verifici kilometri reali?
Poate cea mai mare greșeală pe care o fac șoferii la achiziționarea unui autoturism rulat este să ignore numărul de kilometri reali ai acesteia. Din păcate, piața din România este plină de așa numiții samsari de mașini, care importă autovehicule ieftine din alte țări. O practică la care ei apelează deseori este tocmai resetarea numărului de kilometri, care, de multe ori, poate fi micșorat chiar și cu 100 de mii față de valoarea reală. Cu toate că legislația din România sancționează această practică prin pedeapsa cu închisoare, acest lucru nu îi sperie pe samsari, pentru care veniturile realizate prin aceste tehnici înseamnă un profit considerabil.
Conform statisticilor furnizate de către InspectorAuto.ro, în fiecare an, clienți păcăliți de acești comercianți înșelători plătesc în plus aproximativ 45 de milioane de euro pe automobile „reîntinerite”. Astfel, deși prețurile mașinilor second hand sunt mult mai accesibile decât cele ale autovehiculelor noi, riscurile unei astfel de decizii trebuie luate în considerare.
Pentru a evita aceste capcane, solicită proprietarului istoricul complet al autovehiculului. Ia în calcul, însă, faptul că și acesta poate fi falsificat ușor, astfel încât informațiile pe care le oferă să fie departe de adevăr. În plus, atunci când cumperi o mașină de la un necunoscut nu poți avea certitudinea că aceasta nu a fost implicată într-un accident care nu figurează în documente.
Reprezentanțele auto, soluția pentru o achiziție sigură
Deși riscurile sunt mari atunci când te gândești să cumperi o mașină la mâna a doua, nu înseamnă că trebuie să elimini complet această alternativă. Există și opțiuni de încredere, care îți oferă nu doar garanția prețului corect, dar și încrederea că informațiile legate de starea mașinii sunt reale. Este vorba despre reprezentanțele auto, care pun la dispoziția clienților și posibilitatea de a achiziționa mașini rulate, punându-le în atenție, foarte transparent, istoricul de service.
Un alt plus pe care îl prezintă mașinile rulate din reprezentanțe este că majoritatea dintre ele nu au mai mult de 4, 5 ani vechime, comparativ cu cele importate de către samsari, care sunt, în mare parte, vechi de mai bine de 15 ani. Concret, parcul auto din România a ajuns să dețină, în prezent, peste 3 milioane de mașini care au mai degrabă vârsta potrivită pentru casare decât pentru a circula pe drumurile publice.
Prețul, „momeala” pentru viitorii proprietari de mașini SH
Deși ai crede că faci o afacere bună dacă achiziționezi o mașină de la dealerii de cartier, din cauza faptului că prețul este mai redus decât cel din reprezentanțe, e foarte posibil să ai parte mai apoi de o serie de surprize neplăcute legate de funcționarea mașinii. Multe autoturisme la mâna a doua ascund, sub prețurile tentante, probleme grave la motor, ori alte defecțiuni la componentele vitale ale oricărei mașini.
Acest lucru nu se va întâmpla atunci când alegi o reprezentană Ford, de exemplu. Încă de la început vei putea consulta istoricul complet al mașinilor care te interesează și vei avea acces la informațiile rezultate în urma inspecțiilor tehnice realizate periodic de către persoanele avizate. În plus, bugetul nu ar trebui să reprezintă un aspect problematic, deoarece multe dintre reprezentanțe oferă posibilitatea de finanțare eșalonată. În plus, în calitate de client, ai dreptul să îți rezervi mașina pe care ți-o dorești pentru a o achiziționa la o dată ulterioară.