Cum poți evita extracțiile dentare? 3 tratamente stomatologice recomandate

Author: Ana Filip

Pierderea dinților și durerea asociată cu extracțiile dentare reprezintă motivele principale pentru care oamenii se tem să meargă la medicul stomatolog. Din fericire, o parte din patologiile dentare care conduc la pierderea dinților pot fi prevenite. Citește în continuare și află ce soluții ai la dispoziție pentru a evita extracția dentară.

Igienizarea profesională

Placa dentară este un film subțire, lipicios care se formează la suprafața dinților din reziduuri alimentare, bacterii și alți compuși rezultați din acțiunea bacteriilor asupra alimentelor. În mod normal, placa dentară poate fi îndepărtată printr-o igienă orală corespunzătoare (periaj riguros, folosirea aței dentare și a apei de gură), însă atunci când placa nu este eliminată eficient în cadrul activităților zilnice de igienă, aceasta se transformă în tartru, o substanță dură și aderentă. Depunerea tartrului face ca dinții să fie mai vulnerabili la acțiunea bacteriilor și crește riscul apariției cariilor. De asemenea, tartrul conduce la creșterea sensibilității și la inflamarea gingiilor, determinând în timp apariția bolii parodontale, labilizarea dinților și necesitatea extracțiilor dentare.

Tartrul se poate depune la suprafața dintelui sau sub gingie, iar îndepărtarea sa poate fi făcută numai în cabinetul medicului stomatolog printr-o curățare profesională. Suplimentar unei igiene orale riguroase, este important să mergi regulat la un consult stomatologic pentru îndepărtarea tartrului acumulat și prevenirea complicațiilor.

Repararea fracturilor dentare

Fracturile dentare pot apărea ca urmare a unor traumatisme sau a bruxismului, din cauza vârstei înaintate sau a unor obiceiuri precum mușcatul alimentelor tari, folosirea frecventă a gumei de mestecat sau roaderea pixurilor. Unele fracturi dentare sunt lipsite de simptome, însă rămase netratate pot afecta nervul, conducând în final la pierderea dintelui. Pentru a putea preveni acest scenariu este important ca fractura să fie identificată cât mai rapid, iar ulterior medicul stomatolog poate interveni prin tratamente precum:

  • Obturația (umplerea) fracturii cu material compozit;
  • Șlefuirea dintelui;
  • Aplicarea unei coroane dentare;
  • Îndepărtarea părții afectate din pulpa dentară (atunci când fractura a ajuns la pulpă);
  • Aplicarea unei fațete dentare.

Gutierele pentru bruxism

Bruxismul, cunoscut și sub numele de “scrâșnirea dinților”, este un obicei conștient sau inconștient ce poate conduce la afectarea structurii dinților și a articulației temporo-mandibulare. Pentru a evita apariția fracturilor dentare și pierderea consecutivă a dinților în cazul formelor severe de bruxism, se poate apela la gutiere speciale, confecționate dintr-un material plastic, care au rolul de a creea o barieră fizică între dinții de sus și cei de jos, protejându-i astfel. În plus, gutierele reduc și zgomotele produse în timpul nopții prin frecarea dinților.

În concluzie, vizita regulată la medicul stomatolog te ajută să previi și să identifici din timp problemele dentare ce pot conduce la pierderea dinților. Evită extracția dentară respectând regulile de igienă și adresează-te medicului stomatolog pentru a te asigura că dantura ta este sănătoasă și pentru a beneficia de cea mai bună îngrijire.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.