Cum poți ieși la pensie la vârsta de 60 de ani: ,, Este o noutate în lege”. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Autor: Diana Bostan

Cine sunt românii care pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani

Sursa: Pixabay

Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat miercuri, 3 aprilie, faptul că unii români vor avea posibilitatea de a se pensiona la vârsta de 60 de ani fără penalități.

În urma implementării noii legi a pensiilor, prevăzută să intre în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2024, unii cetățeni români vor fi eligibili pentru pensie anticipată fără a fi supuși unor penalități. Această prevedere se aplică în special celor care au desfășurat activități în condiții de muncă considerate deosebite sau speciale.

Cine sunt românii care pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani

Noile reguli aduc modificări semnificative pentru sistemul de pensii, punând accentul pe recunoașterea contribuțiilor celor care au lucrat în medii dificile sau în condiții speciale. Astfel, fiecare an de muncă în astfel de condiții adaugă un număr de patru luni la stagiul de cotizare, îmbunătățind perspectivele de pensionare pentru acești lucrători. De asemenea, pentru cei care au desfășurat activități în medii extrem de solicitante, cum ar fi cele expuse la factori de risc sau în medii periculoase, se adaugă șase luni la stagiul de cotizare, reflectând o recunoaștere a eforturilor depuse în astfel de domenii.

Citește și: Cum se face pensionarea anticipată în 2024? Reguli importante

Pe de altă parte, o altă categorie care beneficiază de modificările aduse de noua lege a pensiilor sunt bărbații care au acumulat un stagiu de cotizare de 40 de ani. Aceștia pot opta pentru pensionarea anticipată la vârsta de 60 de ani, fără a fi supuși vreunei penalizări. Cu toate acestea, este esențial de remarcat că perioadele de cotizare sub 25 de ani nu vor aduce puncte suplimentare, consolidând necesitatea unui angajament pe termen lung în ceea ce privește contribuțiile

la sistemul de pensii.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare.

În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate.
Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”,
a spus Simona Bucura-Oprescu în cadrul unei emisiuni și preluat de Gândul.

Ministrul Muncii a explicat cum va fi aplicată noua lege a pensiilor

Simona Bucura-Oprescu a explicat că în noua lege a pensiilor din sistemul public există o formulă cu doi parametri care trebuie luați în considerare, notează sursa menționată anterior.

Ea a subliniat că dosarul de pensie al fiecărui pensionar este unic și că punctajul total acumulat este alcătuit din totalul punctelor contributive, totalul punctelor necontributive și punctele de stabilitate.

Citește și: Când se depune dosarul de pensionare pentru limita de vârstă în 2024

Punctele contributive reprezintă veniturile purtătoare de contribuții de asigurări sociale, în timp ce punctele pentru perioadele asimilate includ perioadele de studii și de armată, sau, în cazuri rare, de prizonierat sau detenție politică. Punctele de stabilitate, a menționat ea, recompensează munca și permanența în activitate, contribuind la o pensie mai bună pentru cei cu un stagiu de cotizare mai îndelungat.

Ea a subliniat că această diferență devine evidentă în special în cazul celor aflați în indemnizația minimă socială, care au beneficiat deja de o creștere datorată majorării de la 1 ianuarie. Astfel, pensionarii cu stagii de cotizare peste 25 de ani, prin punctele de stabilitate, nu vor mai primi cu toții aceeași sumă, iar cei care au muncit mai mult vor fi recompensați corespunzător.