Cum poți intra în posesia cardului european de sănătate. Cu ajutorul lui, poți beneficia de asistență socială medicală în Uniunea Europeană

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 20 mar 2023, 02:45

Ce trebuie să facă românii pentru a intra în posesia cardului european de sănătate

Sursa: avocatnet.ro

Cardul european de sănătate le permite celor care călătoresc în afara Uniunii Europene să aibă acces la asistență medicală. Cei care doresc să intre în posesia lui îl pot solicita la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Persoanele care vor să beneficieze de asistență medicală în țările din Uniunea Europeană, atunci când pleacă peste hotare, trebuie să ceară cardul european de asigurări sociale de sănătate de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Cardul european poate fi eliberat prin intermediul unei cereri și îi permite posesorului să aibă dreptul la servicii medicale care îi sunt necesare în țările din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, cardul poate fi folosit doar în cazul deplasărilor scurte (maximum 12 luni), dar vestea bună este că acoperă necesitățile medicale generate de orice motiv: studii în străinătate, vacanțe, motive profesionale, motive familiale.

Citeste si: Noi modificări de la Guvern pentru analizele medicale. Iată cum se vor deconta și ce beneficii vor avea anumite categorii sociale din România

Conform avocatnet.ro, cardul de sănătate se poate elibera în urma unei cereri depuse de către toate persoanele care sunt asigurate în sistemul social de sănătate.

De asemenea, acestea trebuie să dovedească faptul că sunt la zi cu toate contribuțiile necesare.

În ceea ce îi privește pe minori, cardul de sănătate poate fi eliberat doar prin intermediul certificatului de naștere sau cu ajutorul cărții de identitate. În acest caz, cardul de sănătate este valabil 24 de luni și se poate obține tot gratuit.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cardul european de sănătate se poate utiliza doar în țările din Uniunea Europeană și doar în spitalele de stat. Cu toate acestea, în unele cazuri, coplata este necesară când vine vorba de anumite servicii, chiar dacă, în țara noastră, acestea sunt gratuite.

În ce țări mai este valabil cardul european de sănătate?

Cardul european de sănătate mai poat fi folosit și în alte țări, pe lângă cele menționate anterior.

Acestea sunt: Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein, relatează avocatnet.ro. Din cauza faptului că Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, cardul european de sănătate nu mai poate fi folosit acolo.

Mai mult decât atât, în cazul în care cardul european de sănătate a fost pierdut, acesta poate fi înlocuit. La începutul anului 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial „Ordinul nr.

1.151/2019 pentru aprobarea procedurii de eliberare, a modalității de suportare a cheltuielilor aferente producerii și distribuției cardului european de asigurări sociale de sănătate duplicat către asigurat. Ordinul nr. 1.151/2019”.

Citeste si: Gabriela Firea, despre interzicerea de către INML a testelor de virginitate. Aceasta susține că testele reprezintă un „abuz fizic și emoțional”

De asemenea, un nou card european de sănătate mai poate fi solicitat și în cazul în care cel obținut prima dată a fost furat sau deteriorat, în cazul în care datele personale au fost modificate sau în cazul

altor situații ce beneficiază de o justificare.

În cazul în care este solicitat un nou card european, persoanele care face acest lucru vor trebui să suporte cheltuielile, iar valoarea lor va fi aceeași pe care și CNAS o plătește către furnizoul european, potrivit avocatnet.ro.