Autoritățile se angajează să vină în ajutorul românilor grav afectați de scumpirile care s-au înregistrat în ultima perioadă. Aceștia au decis să ofere ajutor pentru încălzire. Cum puteți beneficia de acești bani de la stat?
Ajutor pentru încălzire 2021. Cum puteți beneficia de banii din partea statului
Începând cu data de 1 noiembrie 2021, românii afectați de scumpiri pot depune cereri pentru ajutor de încălzire în sezonul rece, dar și pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului.
Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a postat pe pagina de Facebook un mesaj în care a oferit toate detaliile pentru ca românii să poată beneficia de acest ajutor. Astfel, aceasta a precizat că cererile pentru ajutoarele de încălzile sunt acceptate din prima zi a lunii curente.
”Peste 500.000 de cereri au fost depuse deja de către beneficiari la primării, pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece și pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului, prin legea consumatorului vulnerabil. Persoanele singure cu venituri de până la 2053 lei și familiile cu venituri de până la 1.386 lei de persoană beneficiază de la 1 noiembrie de aceste două forme de sprijin, dacă se adresează primăriilor pentru a le solicita.”, a explicat Raluca Turcan pe social media.
Acte necesare pentru a beneficia de banii de la stat
Ajutorul de încălzire se va acorda în funcție de sistemul folosit în locuință. Ajutorul pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat:
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- ajutor pentru gaze naturale;
- ajutor pentru energie electrică;
- jutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.
Potrivit legii, suma luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de modul de încălzire, nu poate fi mai mică de:
- 250 lei/lună, pentru gaze naturale;
- 500 lei/lună, pentru energie electrică;
- 320 lei/lună, pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.
Românii care se încadrează în limitele impuse de stat trebuie să depună la primăria de care aparțin o cerere și o declarație pe propria răspundere, din care să reiasă compoența familiei, veniturile și sistemul de încălzire pe care îl utilizează.
Citeste si: Cât vor plăti românii pentru energie și gaz în sezonul rece 2021-2022