Cum poți obține o pensie de 8.000 de lei după recalculare. Șeful Casei de Pensie a dezvăluit noua formulă de calcul, dar și ce pensie va avea o persoană care are un stagiu de cotizare de 44 de ani

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 16 feb 2024, 10:55

Unii români ar putea obține pensii de 8.000 de lei după recalculare

Sursa: PixaBay

Vești bune pentru o anumită categorie de pensionari. Aceștia ar putea primi pensii de 8.000 de lei după marea recalculare.

După recalculare, un grup de pensionari se poate aștepta la o pensie de până la 8.000 de lei. Această sumă considerabilă se datorează atât numărului extins de ani de cotizare, cât și punctelor bonus acumulate de acești beneficiari. Procesul de recalculare al tuturor pensiilor este programat să intre în vigoare la 1 septembrie 2024.

După procesul de recalculare, unii pensionari vor primi pensii de 8.000 de lei

În contextul recalculării pensiilor, șeful Casei de Pensii a prezentat un caz exemplar al unui profesor care urmează să primească o pensie de peste 8.000 de lei. Avantajul profesorilor în ceea ce privește punctele bonus devine evident, mai ales dacă aceștia au o activitate de peste 40 de ani la catedră.

Conform exemplului prezentat, un profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, acumulând 91 de puncte, va beneficia de o pensie de 7.471

de lei/lună începând cu 1 ianuarie 2024, iar aceasta va crește la 8.216 lei/lună de la 1 septembrie 2024. Noua sumă reprezintă o creștere cu 25,18% față de pensia actuală, subliniind importanța și semnificația pozitivă a punctelor bonus în stabilirea cuantumului pensiei.

Citește și: Veniturile de care se va ține cont la calculul pensiei: Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributivă pot solicita pensia anticipată cu până la 5 ani înainte

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Potrivit newsweek.ro, un profesor care a avut un salariu mediu net de 4.500 de lei, corespunzător unui salariu brut de 8.000 de lei, și a realizat un punctaj anual de 1,2 puncte, în cazul în care a muncit consecutiv 45 de ani, stagiul său de cotizare va aduna punctele astfel: 5 ani X 0,5 puncte+ 5 ani X 0,75 puncte+ 10 ani X 1 punct, rezultând 16,5 puncte.

Se adaugă punctele de contributivitate obținute pe aceeași perioadă: 45 ani X 1,2 puncte, totalizând 54 de puncte. La acestea se mai adaugă minim 1 punct pentru perioadele de serviciu militar sau de studii universitare. Astfel că acesta va avea 5.800 de lei pensie de la 1 septembrie. 

Pentru a ilustra variabilitatea în funcție de nivelul salarial, luăm exemplul unui alt profesor care a muncit cu un salariu mediu net de 5.000

de lei, corespunzător unui salariu brut de 8.800 lei, și a realizat un punctaj anual de 1,3 puncte. În cazul unui stagiul de cotizare de 45 de ani, punctajul de stabilitate va fi calculat similar: 5 ani X 0,5 puncte+ 5 ani X 0,75 puncte+ 10 ani X 1 punct, rezultând 16,5 puncte. La acestea se adaugă punctele de contributivitate obținute pe aceeași perioadă: 45 ani X 1,3 puncte, totalizând 58,5 puncte.
Prin recalcularea pensiei conform noilor prevederi, profesorul în cauză ar urma să primească o pensie de 6.200 de lei începând cu 1 septembrie.

Ce reprezintă punctele de fidelitate

Punctele de fidelitate reprezintă o componentă esențială în noul sistem de calcul al pensiilor, având un impact semnificativ asupra veniturilor pensionarilor. Conform declarațiilor lui Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, la Antena3CNN, aceste puncte de stabilitate sunt acordate în funcție de numărul de ani în care o persoană rămâne activă în câmpul muncii. Astfel, se acordă:

  • 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30, inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35, inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40, și așa mai departe;
  • 1,25 puncte/an pentru cei care au muncit între 40 și 45 de ani.

Citește și: Mai mulți bani la pensie pentru români. Șeful Casei de Pensii a explicat cum se aplică noua formulă de calcul

În contextul particular al profesorilor, care adesea au stagiul de cotizare extins, aceștia beneficiază de aceste puncte de stabilitate, cum ar fi în cazul unui profesor cu 44 de ani de vechime, care ar acumula 16 puncte. Aceste puncte sunt apoi înmulțite cu valoarea punctului de referință, 81 de lei, rezultând un bonus considerabil de aproximativ 1.300 de lei, ce se adaugă la pensia recalculată.