Cum poți obține o pensie mai mare după recalculare? Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Autor: Diana Bostan

Cum poți obține o pensie mai mare după recalculare

Sursa: PixaBay

Persoanele cu un stagiu de cotizare de peste 25 de ani vor beneficia de puncte suplimentare începând din 2024. Noua lege a pensiilor a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial.

Un loc de muncă stabil, însemnând un stagiu de cotizare de peste 25 de ani, va fi răsplătit cu pensii mai consistente în anul 2024. Noul cadru legislativ al pensiilor, recent publicat în Monitorul Oficial, prevede că cei care doresc să se pensioneze și au lucrat pentru perioade mai lungi de 25 de ani vor primi, începând din anul viitor, puncte suplimentare.

Stabilitatea în activitate aduce bonusuri pentru pensionari în anul 2024

Din toamna anului 2024, sistemul public de pensii va fi supus reglementărilor conform Legii 360/2023, care a fost publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de luni. Chiar dacă unele dispoziții ale acestei noi legi intră în vigoare din ianuarie 2024, majoritatea reglementărilor se aplică începând cu luna septembrie.

Citește și: Sprijin financiar de sărbători. Primăria alocă fonduri suplimentare pentru pensionari. Cum poți intra în posesia tichetelor sociale

Conform prevederilor legale, o carieră stabilă, caracterizată de o perioadă de cotizare continuă, va fi recompensată cu acordarea de puncte suplimentare. Această măsură se traduce, în esență, printr-o majorare a cuantumului pensiilor.

Prin urmare, începând cu 1 septembrie 2024, pentru un stagiu de cotizare contributivă de peste 25 de ani, se vor acorda puncte de stabilitate conform următoarei structuri:

 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an lucrat peste 30 de ani;
  • 1 punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.

Se schimbă modul de calcul al pensiilor în anul 2024

Conform documentului publicat în Monitorul Oficial, s-a menționat că regulile sus-menționate nu vor fi aplicate" pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate

conform legii."

Punctajul anual al unui asigurat va fi calculat prin împărțirea sumei punctajelor lunare obținute într-un an calendaristic la 12. Ulterior, valoarea pensiei se determină pe baza numărului total de puncte, rezultând prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de către asigurat cu valoarea punctului de referință.

Citește și: Pensionarii care vor primi 1.500 de lei în plus în 2024! Calculele au fost efectuate de către șeful Casei de Pensii

Modificările aduse de noua lege includ și o schimbare în formula de calcul a pensiilor, înlocuind actualul punct de pensie cu un punct de referință. Valoarea punctului de referință va fi determinată prin raportul dintre valoarea punctului de pensie și media stagiilor de cotizare, în conformitate cu legislația anterioară, fixată la 25 de ani.

În perspectiva majorării cu 13,8% a valorii punctului de pensie în 2024, atingând 2.032

de lei, prima valoare a punctului de referință va fi de 81 de lei. În plus, odată cu implementarea noii metode de calcul, pensiile stabilite conform legislației anterioare vor fi recalibrate.