Înscrierile au început deja, iar programele la care interprinderile mici și mijlocii pot beneficia de ajutor pentru afacerile lor sunt IMM Invest, Agro IMM Invest, IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct și Innovation, valabile până la sfârșitul anului 2022.
Citeste si: IMM-urile vor primi granturi în valoare de 400 de milioane de euro. Măsura a fost aprobată de către Guvern
Cum pot accesa resursele interprinderile mici și mijlocii
Întreprinzătorii pot accesa platforma www. imminvest.ro pentru a se înscrie și a accesa fondurile puse la dispoziție cu ajutorul programului IMM Invest Plus, care cuprinde și următoarele ramuri: IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest.
Acestea ajutoare de stat vor fi oferite sub formă de de garanţii pentru împrumuturi şi granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum şi comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor
„Astfel, începând de luni, 12 septembrie 2022, antreprenorii sunt invitați să se înscrie pe platforma www.imminvest.ro, pentru a accesa fondurile puse la dispoziție prin intermediul Programului IMM INVEST PLUS, utilizând oricare din componentele sale: IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST. Ajutoarele de stat vor fi acordate sub formă de garanții pentru împrumuturi și granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum și comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni”, scrie în ordonanță.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce sume pot primi întreprinzătorii
Scema de ajutor de stat, potrivit prevederilor Cadrului temporar, pot fi accesate până la sfârșitul anului 2022, mai exact până la data de 31 decembrie 2022.
Sunt în plan finanțări de maximum 10 milioane de lei pentru proiectele de investiţii/beneficiar, unde durata de finanțare va fi de 72 de luni şi de maximum 5 milioane pentru capital de lucru, unde durata de finanțare va fi de 36 de luni.
Ajutoarele de stat pot ajunge până la 500.000 euro/întreprindere, cu excepţia domeniului producţiei primare de produse agricole, unde beneficiarii pot primi până la 62.000
euro/întreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii şi pescuitului.Surse: avocatnet.ro, dezvaluirea.ro