Cetățenii români care locuiesc și au lucrat în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia își vor depune cererile de pensionare în țările în care și-au stabilit domiciliul.
Cum poți obține pensie în România dacă ai lucrat în străinătate. Ce acte sunt necesare și câți bani primești
Valoarea pensiilor va fi calculată așa cum spune legislaţia ţării în care s-a lucrat. Cetățenii vor primi pensie indiferent dacă mai locuiţi sau nu în ţara respectivă.
Dacă un cetățean nu a lucrat niciodată în ţara în care locuiește, atunci trebuie să ceară pensia în ţara în care a lucrat ultima dată. Pentru mai mult detalii, căutați o instituție de contact.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Acte necesare
Actele necesare sunt diferite de la o țară la alta. În principiu, aveți nevoie de:
- coordonatele bancare personale
- un document de identificare.
Pentru mai multe detalii, apelați la casa de pensii care se va ocupa de cererea dumneavoastră.
Cum se calculează pensia
La nivel european, toate țările calculează ce pensie trebuie să primiți sesizând toate perioadele în care ați muncit în orice țară europeană.
La nivel național, dacă sunteți eligibil pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioadele în care ați contribuit la fondurile de pensii din alte țări, casa de pensie ia în calcul și pensia națională (prestație autonomă).
Cum se plătesc pensiile
De regulă, țările care vă achită pensii, le trimit prin transfer bancar într-un cont din țara dumneavoastră de reședință, dacă locuiți într-una din țările europene.
Dacă locuiți în afara Uniunii Europene, s-ar putea să fie nevoie să vă deschideți câte un cont bancar în fiecare dintre țările care vă datorează pensii.