Cum poți să ajungi la Chilia lui Daniil Sihastrul. Este loc de pelerinaj pentru credincioșii români

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 06 sep 2023, 05:00

Pe data de 18 decembrie, românii ortodocși îl sărbătoresc pe Daniil Sihastrul, unul dintre cei mai cunoscuți Sfinți moldoveni.

Sursa: https://pixabay.com/

Cum pot ajunge pelerinii români la Chilia în care și-a petrecut o parte din viață Daniil Sihastrul?

Pe data de 18 decembrie, românii ortodocși îl sărbătoresc pe Daniil Sihastrul, unul dintre cei mai cunoscuți Sfinți din zona Moldovei.

Cum poți ajunge la Chilia lui Daniil Sihastrul

Daniil Sihastrul a fost un pustnic care s-a născut într-un sat din apropierea orașului Rădăuți, la începutul secolului al XV-lea, având numele de Dumitru.

De mic copil a fost atras de viața monahală, iar la vârsta de 16 ani a fost călugărit cu numele David, la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Rădăuți.

Acesta a fost tot timpul o fire mai retrasă, dorind să trăiască în liniște și armonie cu natura și Dumnezeu, astfel că a devenit schimnic, luând numele de Daniil și s-a retras la Putna, pe malul pârâului Vițău.

Chilia Sfântului Sihastru se află la 1 kilometru de Mănăstirea Putna, în județul Suceava, într-o grotă săpată în stâncă, pe malul pârâului Vițău. Începând cu anul 2015 aceasta se află în patrimoniul UNESCO, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice din România.

Paraclisul din grotă are trei despărțituri (pronaos, naos și altar), o lungime de 9.25 metri și o înălțime de 2 metri. 

Citește și: Calendar Creștin Ortodox, 18 decembrie 2021. Un mare sfânt român, sărbătorit astăzi! Credincioșii primesc o veste bună!

Bolta grotei a fost zugrăvită tot de Sfântul Daniil, iar astăzi încă se pot vedea câteva urme de culori, care au fost obținute cu ajutorul plantelor fierte.

De asemenea, în altar şi-a pus o icoană, după ce a făcut o scobitură, iar lângă fereastra naosului a săpat o cruce şi a scrijelit câteva cuvinte.

Daniil Sihastrul a devenit cunoscut în momentul în care Ștefan cel Mare a venit la el, imediat după ce tatăl său a fost omorât. În acel moment, călugărul i-a spus ca v-a ajunge un mare domnitor, lucru care s-a și întâmplat.

În prezent Chilia lui Daniil Sihastrul este loc de pelerinaj pentru toți cei care vin să se închine și la Mănăstirea Putna.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Putna este unul dintre cele mai vizitate locuri de credincioșii români

Mănăstirea Putna este una dintre cele mai vizitate mănăstiri din Nordul Moldovei. Aceasta se află la 33 de kilometri nord-vest de orașul Rădăuți, în județul Suceava, și la 72 de kilometri de cetatea de Scaun a Sucevei. Putna este considerată cea mai importantă ctitorie realizată de către domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt. Biserica a fost clădită între anii 1466-1469 și sfințită în anul 1469.

Legenda spune că alegerea locului bisericii a fost făcută de către domnitor în timp ce a tras cu arcul dintr-un vârf de deal ce se găsește lângă mănăstire. Unde a ajuns săgeata acolo s-a ridicat și clădirea.

Din păcate, din prima mănăstire fortificată de către Ștefan cel Mare, în prezent, se păstrează doar Turnul Tezaurului.

originală a suferit mari modificări în perioada 1653-1662. S-au păstrat doar liniile arhitectonice inițiale specifice stilului moldovenesc, fiind alcătuită din cinci încăperi: pridvor, pronaos, gropniță, naos și altar. Aici se regăsesc astfel reunite elemente de arhitectură bizantine, gotice și renascentiste.

Citește și: Pe ce dată pică Boboteaza, prima mare sărbătoare din 2023. Tradiții și obiceiuri: Se sfințesc apele, iar fetele nemăritate țin post negru să își viseze ursitul

Accesul în biserică se face prin cele două uși laterale ale pridvorului, încadrate cu portaluri de piatră. 

Mormântul domnitorului Ștefan cel Mare este acoperit cu un baldachin din marmură alba, cu o inscripție incrustată pe lespede care arată că viteazul domnitor este ctitorul și ziditorul Sfântului locaș, alături de soția sa Maria, fiica lui Radu Voievod.

Anual, Mănăstirii Putna îi trec pragul mii de credincioși care vin să se reculeagă la mormântul Voievodului Ștefan. Aceasta este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.

Sursă: doxologia.ro