Persoanele ce își doresc să iasă la pensie, însă nu au atins stagiul minim de cotizare, au timp până la sfârșitul lunii august pentru a cumpăra vechime în muncă, iată cum se poate achiziționa vechimea în muncă în anul 2023.
Citește și: Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru a cumpăra un an de vechime în muncă, în anul 2023
Cât costă un an de vechime în muncă în 2023
Românii ce se pregătesc de pensionare, însă nu au atins stagiul de cotizare minim necesar pentru a ieși la pensie, pot cumpăra vechime în muncă. Și în anul 2023 românii ce nu au atins pragul de cotizare minim pentru a se pensiona pot să cumpere vechime în muncă până la data de 31 august, însă cum salariul minim pe economie s-a mărit și costul unui an de muncă s-a majorat.
"Calcul este foarte simplu. Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%", a explicat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, potrivit antena3.ro.
Suma pe care un român va fi nevoit să o scoată din buzunare pentru a cumpăra un an de vechime în muncă este de 750 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că în decursul anului, persoana va plăti 9.000
de lei.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Românii ce sunt nevoiți să cumpere un an de vechime pot alege dacă vor plăti toți banii odată sau îi va plăti eșalonat pe parcursul anului, lucru ce se va întâmpla după ce vor semna un contract de asigurare socială cu Casa de Pensii.
Pentru ca un român să poată ieși la pensie, stagiul de cotizare minim este de 15 ani în câmpul muncii, de 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă.
Citește și: Angajații cu o vechime de peste doi ani nu vor mai putea fi plătiți cu minimul pe economie
Ce trebuie să faci pentru a cumpăra vechime în muncă
Potrivit Casei de Pensii, cei ce doresc să cumpere un an de vechime în muncă va trebuie să se prezinte personal sau prin mandatar, desemnat prin procura special, la sediul Casei de Pensii pentru a înregistra contractual de asigurare socială. Beneficiarul va fi nevoi să aibă la el carte de identitate în original, cât și în copie, dar și un dosar de carton cu șină, un formular de deschidere a contractului în două exemplare, o declarație de protecție a datelor și o declarație pe propria răspundere.
Și persoanele ce au cetățenie străină, ce au domiciliul în alt stat pot beneficia de cumpărarea unui an de vechime în muncă, însă acesta trebuie să prezinte pașaportul sau orice alt document care să fie emis de statul al cărui este cetățean.
Citește și: Crește vârsta de pensionare în România. Cine sunt persoanele vizate de ultimele modificări