Casa în care te întorci zilnic ar trebui să îți ofere acest confort, pentru a-ți permite să desfășori activitățile zilnice fără grija căldurii sau a apei calde. Pentru a obține acest nivel de confort este necesar să faci câteva investiții în locuința ta, acestea având efect pe termen lung și permițându-ți să eficientizezi consumurile și costurile în ceea ce privește energia.
Cum sporești performanțele energetice ale casei în timp ce economisești?
1. Fă trecerea de la sistemul centralizat la o centrală termică
Una dintre situațiile în care plătești mai mult decât consumi, mai ales în ceea ce privește încălzirea, este cea în care locuința ta este dependentă de sistemul centralizat. Una dintre problemele pe care le are acest sistem este faptul că plătești pe lângă consumurile proprii și pierderile înregistrate pe rețea, care de cele mai multe ori nu sunt deloc mici. Pentru a evita aceste situații poți urmări oferta de centrale termice pe gaze de la romstal.ro pentru a putea alege un produs adecvat nevoilor locuinței tale.
Centralele termice oferă o multitudine de avantaje, însă cel mai mare dintre aceste este faptul că te poți bucura de căldură și apă caldă în orice moment și în orice sezon, iar costurile sunt cele reale, aferente consumului. De aceea, o centrală termică reprezintă o investiție pe termen lung și una care nu ridică alte costuri adiacente, fiind deseori preferată în locul sistemului centralizat.
2. Instalează un sistem de încălzire în pardoseală
Una dintre cele mai eficiente invenții ale ultimilor ani este sistemul de încălzire în pardoseală, care permite încălzirea spațiilor de jos în sus, păstrând la nivelul extremităților o temperatură constantă. Dacă te-ai săturat să îți simți picioarele reci sau dacă vrei pur și simplu să renunți la covoare și papuci mai ales în timpul iernii, sistemul de încălzire în pardoseală poate fi una dintre cele mai bune opțiuni. Alături de o centrală termică vei observa că performanțele energetice ale locuinței cresc, permițându-ți să te bucuri de mai mult confort și de costuri mai reduse mai ales în timpul iernii, comparativ cu sistemul centralizat.
3. Schimbă tâmplăria casei
Pierderile de căldură care fac ca o locuință să nu fie atât de eficientă energetic pe cât ne-am dori se pot înregistra nu doar la nivel de pardoseală, ci și la nivelul golurilor pentru uși și ferestre. De aceea poți încerca să faci trecerea către un sistem mai eficient de închidere, cum ar fi spre exemplu geamul tripan, în loc de geam termopan. Tâmplăria casei are rol de închidere și din acest motiv joacă și un rol important în ceea ce privește pierderile, așadar ar trebui să verifici dacă tâmplăria casei tale este bună din punct de vedere energetic, acest lucru putându-se realiza cu ajutorul termografiei în infraroșu, metodă care evidențiază zonele problematice din punct de vedere al eficienței termice a locuinței. Tot cu ajutorul termografiei vei vedea că și zonele de țevi au exact aceeași problemă, deoarece acestea permit infiltrarea aerului rece în locuință, exact ca în cazul golurilor pentru uși și ferestre.
Investește în casa ta pentru ca aceasta să îți poată oferi confortul de care ai nevoie. O centrală termică sau un caroiaj de țevi sub pardoseală, izolarea golurilor de ferestră și a zonelor de trecere pentru țevi sunt măsuri care te pot ajuta să te bucuri de o locuință care să corespundă în totalitate cerințelor și exigențelor tale în ceea ce privește confortul.