Cum poți să verifici valabilitatea rovinietei și poliței RCA. Ce riști dacă circuli fără acestea

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 oct 2023, 02:50

Cum poți să verifici valabilitatea rovinietei și poliței RCA

Sursa: Pexels.com

Mulți șoferi nu știu exact ce valabilitate au rovinieta și polița RCA, iar amenzile pot ajunge la sume usturătoare în caz că acestea sunt expirate.

Cei ce au permis de conducere trebuie să știe că valabilitatea rovinietei și a poliței RCA se poate verifica online, pentru a evita să primească amenzi ce le vor goli buzunarele.

Citește și: Modificări importante ale polițelor RCA în 2023: Ce trebuie să știi despre noile reguli

Cum poți verifica valabilitatea rovinietei și poliței RCA

Cum poți verifica valabilitatea rovinietei și poliței RCA 
[Sursa: Pexels.com]

Rovinieta este o taxă de drum pe care toți șoferii trebuie să o aibă pentru a circula pe drumurile de stat din România și pe autostrăzi, excepție făcând doar drumurile comunale și cele județene.

Această taxă de drum poate să expire, iar șoferii să nu își dea seama, iar amenzile pot fi usturătoare, de aceea valabilitatea ei poate fi verificată și online.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a dezvoltat o platformă prin care șoferii să poată afla valabilitatea pe care rovinieta autoturismului o are. Datele pe care trebuie aceștia să introducă pe platforma erovinieta.ro este numărul de înmatriculare al mașinii, seria șasiului, ce se găsește pe talonul mașinii și un cod generat automat de platformă.

Polița RCA este asigurarea de răspundere civilă auto pe care toate autovehiculele pe circulă pe drumurile țării trebuie să o aibă. Aceasta are scopul de a despăgubi persoanele afectate în urma unui eventual accident.

Valabilitatea poliței RCA poate fi găsită prin intermediul platformei rca.ro, unde șoferii își pot alege dacă vor să folosească seria caroseriei sau numărul de înmatriculare pentru a verifica valabilitatea. Urătorul pas pentru conducători este să introducă data pentru care doresc să facă verificarea poliței RCA.

Citește și: Noile reguli care se vor aplica în trafic din 2023. Șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Ce riști dacă circuli cu un autovehicul fără rovinietă sau poliță RCA

Ce riști dacă circuli fără acestea
[Sursa: Pexels.com]

Dacă șoferul unei mașini este prins fără poliță RCA, acesta poate primi o serie de sancțiuni. Prima dintre acestea este primirea unei amenzi cu o valoare cuprinsă între 1.000-2.000 de lei. În cazul unei situații asemănătoare, conducătorului i se poate reține certificatul de înmatriculare sau înregistrare a mașinii sau chiar i se pot retrage plăcuțele de înmatriculare sau de înregistrare.

Dacă într-o perioadă de 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, cel ce deține mașina nu dovedește asigurarea acesteia, poliția rutieră poate radia din evidență mașina.

Dacă circulați pe drumurile de stat fără o rovinietă valabilă, amenzile pot ajunge la sume usturătoare pentru șoferi, în funcție de tonajul pe care îl are vehiculul. Aceste amenzi pot fi cuprinse între 450 de lei si 4.500 de lei.

Citește și: Ce este sistemul e-SIGUR și cum îi monitorizează pe șoferi. Cei care nu respectă legea sunt pasibili de amenzi uriașe

Surse: playtech.ro, avocatnet.ro