Cum poți să vopsești ouăle într-un mod cât mai natural, fără vopsea din comerț

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 04 ian 2024, 00:20

Deși este mai practic să cumperi ouăle gata vopsite, foarte mulți români aleg să vopsească în metoda tradițională cu coji de ceapă sau sfeclă roșie.

Sursa: https://pixabay.com/

Deși este mai practic să cumperi ouăle gata vopsite, foarte mulți români aleg să vopsească în metoda tradițională cu coji de ceapă sau sfeclă roșie.

Există tot mai mulți români care aleg să vopsească ouăle de Paște în mod natural. Aceștia apelează la sfeclă, sucul de afine sau ceaiul sunt o soluție eficientă şi rapidă pentru a colora ouăle de sărbători.

De ce se vopsesc ouăle roșii de Paște

Pentru cei mai mulți dintre noi, ouăle roșii sunt simbolul jertfei supreme a lui Iisus Hristos pe cruce și marchează celebrarea celei mai mari sărbători a lumii creștine: Învierea Mântuitorului.

Citește și: Când începe Săptămâna Mare în 2023? Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi în parte

Una dintre cele mai cunoscute legende din popor despre ouăle roșii este aceea când Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a pus coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroșit, a spus celor de față: "De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și

eu astăzi". O altă variantă a acestei povestiri spune ca Sfânta Maria, venind să-și vadă Fiul răstignit, i-a adus ouă, care s-au însângerat și înroșit sub cruce, de durere.

Cum putem vopsi ouăle natural

Dacă îți dorești să te bucuri de ouă decorate frumos pentru Sărbătoarea Învierii Domnului, dar nu te încântă ideea de folosi vopsea din comerț, îți oferim o metodă clasică și sănătoasă de a pregăti ouă vopsite natural cu foi de ceapă.

Ouă vopsite în roz deschis – suc de sfeclă

În loc să fierbeți ouăle în sucul de sfeclă, le puteți lăsa peste noapte. Atenție însă! Fierbeți bine ouăle înainte de a le scufunda în sucul de sfeclă, pentru că acesta penetrează coaja şi vă puteți trezi cu oul colorat şi pe interior.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Duminică sunt Floriile: Ce se mănâncă în această zi sfântă?

Ouă vopsite în verde – spanac sau iarbă

Spanacul nu este eficient dacă este folosit proaspăt. Culoarea obținută poate fi un gri spălăcit, în locul verdelui așteptat. Cu puțin noroc însă, zeamă de spanac fiert sau de iarbă fiartă poate colora ouăle de Paşte într-un verde crud deosebit.

Ouă vopsite în galben – șofran de India

Acest condiment da o culoare galbenă ouălor de Paşte, dar necesită mai mult timp pentru ca vopseaua să prindă.

Ingrediente: Câteva vârfuri de cuțit de șofran puse într-un borcan cu apă de la robinet.

Ouă vopsite în albastru – varză

Varza roșie vă va ajuta să colorați ouăle de Paşte în albastru, deşi culoarea vopselei în sine este purpurie.

Această vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte.

Ingrediente: o jumătate de varză roșie, 4 căni de apă; se fierbe 30 de minute.

Ouă vopsite în mov – afine

Cea mai simplă metodă de vopsire pentru obținerea unor ouă de un mov intens se face prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obține mai multe pete de culoare.

Ingrediente: o jumătate de pungă de afine congelate, 4 căni de apă; se fierbe 30 de minute.

Ouă vopsite în portocaliu – coajă de ceapă

Cojile de ceapă galbenă, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obținerea ouălor de un portocaliu deschis. Ouăle se pot fierbe împreună cu vopseaua, dar acest lucru nu e neapărat necesar.

Ingrediente: Cojile de la 6-8 cepe galbene cu 4 căni de apă, fierte timp de 30 de minute.

Ouă vopsite în violet închis – vin roșu

Diluat sau folosit ca atare, vinul roșu poate fi extrem de eficient în obținerea unor ouă de culoare violet-închis.

Sursă: catine.ro