Cum poți să votezi la alegerile parlamentare 2024, în funcție de unde ai domiciliul. Bucureștenii nu pot vota în alt sector față de cel în care au reședința

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 nov 2024, 12:20

Alegerile parlamentare

Sursa: Facebook Autoritatea Electorală Permanentă

În următoarele săptămâni au loc alegerile parlamentare și turul doi al alegerilor prezidențiale, iar românii își doresc să afle care sunt secțiile la care pot vota.

Ne aflăm într-o perioadă solicitantă pentru România, din punct de vedere electoral, fiind programate alegerile prezidențiale și parlamentare. Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost organizat la data de 24 noiembrie 2024, urmând ca românii să iasă la vot la data de 1 decembrie pentru alegerile parlamentare și pe 8 decembrie 2024 pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Iată unde pot vota românii la alegerile parlamentare 2024.

Unde pot vota românii la alegerile parlamentare și prezidențiale 2024

Alegerile parlamentare au loc la o săptămână după alegerile prezidențiale, mai exact la data de 1 decembrie 2024, iar românii caută tot mai multe informații legate de secțiile de votare la care își pot exercita dreptul la vot. În cazul alegerilor parlamentare, românii pot vota:

  • în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, informație valabilă pe site-ul registrulelectoral.ro;
  • în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin) dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței (dacă nu e înregistrată reședința nu se poate vota pentru lista din județul respectiv), pe liste permanente.
  • în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare, dar doar în cadrul aceluiași județ. Alegătorii din București nu pot vota în alt sector, potrivit hotnews.ro

Alegerile parlamentare
[Sursa: Facebook Autoritatea Electorală Permanentă]

Documentul realizat de Autoritatea Electorală Permanentă arată că românii stabiliți în străinătate pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate. Persoanele ce îndeplinesc funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii pot vota la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.

Persoanele ce au mobilitatea redusă pot vota la orice secţie de votare care îi oferă accesul la vot. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum se pregătește Geta Sterp în ultimele zile, pentru naștere? Sora lui Culiță Sterp este nerăbdătoare să devină mămică! "De vreo săptămână și ceva, eu mă tot pregătesc de naștere!"

Citește și: Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”

Secțiile de votare din România vor fi deschise duminică, 1 decembrie, între orele 7.00-21.00, însă programul acestora se poate prelungi până la ora 23:59. Prelungirea programului se realizează pentru ca alegătorii ce se află la sediul secţiei de votare, dar și cei ce se află a rând în afara sediului secţiei de votare, să își poată exercita dreptul la vot.

Documentele cu care cetățenii români pot vota

Toți cetățenii români ce au împlinit vârsta de 18 ani, până în ziua alegerilor inclusiv, pot să voteze în cadrul alegerilor parlamentare și alegerilor prezidențiale, însă există și excepții. Nu pot vota cetățenii români debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, dar nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă. 

Pentru a își exercita dreptul la vot, cetățenii români trebuie să se prezinte la secția de votare cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, precum:

 

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;

Alegerile parlamentare
[Sursa: Facebook Autoritatea Electorală Permanentă]

  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Cu toate acestea, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite ca act de identitate la secția de votare numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.