Cum poti salva PLANETA mancand sanatos. Raportul uimitor al ONU

Autor: L.S.
Actualizat: 31 aug 2020, 23:20

Un raport pe tema schimbărilor climatice publicat joi de Organizația Națiunilor Unite spune că schimbarea comportamentului de consum alimentar ar putea reduce efectele fenomenului asupra omenirii, prin reducerea emisiilor, protejarea mediului și a sănătății.

Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice, care a publicat raportul, spune că oamenii afectează aproximativ 70% din pământurile fără gheață de pe Pământ. Schimbarea dietei ar putea contribui cu 20% din efortul necesar pentru a opri creșterea temperaturilor globale cu 2 grade Celsius.

Regimuri (alimentare) echilibrate bazate pe alimente vegetale, cum ar fi cele pe bază de cereale secundare (altele decât cele principale), leguminoasele, fructele şi legumele, fructele cu coajă lemnoasă (nucile) şi seminţele, precum şi alimentele de origine animală produse în sisteme rezistente, durabile, cu emisii reduse, oferă oportunităţi importante, generând în același timp beneficii semnificative

în ceea ce privește sănătatea umană”, spune noul raport.

Deșeurile alimentare și consumul de carne sunt contribuitori majori la încălzirea globală, deșeurile alimentare producând între 8% și 10%, iar animalele 14,5% din emisiile globale, potrivit Fondului Mondial pentru Sănătate. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că agricultura bazată pe creșterea animalelor pentru hrană este consumatoare de resurse, necesitând producerea de furaje și îngrășăminte care duc la gaze cu efect de seră – ca să nu mai vorbim de metanul care provine de la vaci.

De asemenea, este necesar ca terenul să fie eliberat pentru bovine.

O reducere a consumului de alimente precum carnea roșie poate ajuta la salvarea planetei”, a spus Sujatha Bergen, directorul campaniilor de sănătate din cadrul Natural Resources Defense Council’s Health and Food Division, ca răspuns la raport.

În timp ce raportul este orientat în mare măsură către factorii de decizie, experții spun că există lucruri pe care consumatorii le pot face pentru a ajuta la reducerea ciclului vicios al schimbărilor climatice și degradării terenurilor.

„Dacă întreaga omenire, care continuă să crească, mănâncă mai mult ca noi, impacturile sunt uimitoare și planeta pur și simplu nu poate rezista”, a spus Sharon Palmer, dietetician nutriționist, pentru CNN.

Un studiu, publicat în octombrie trecut în revista Nature, a constatat că, ca urmare a creșterii populației și a consumului continuu de diete occidentale cu conținut ridicat de carne roșie și alimente procesate, efectele industriei alimentare asupra mediului ar putea crește de la 50% la 90% până în 2050, „atingând niveluri care depășeșc capacitatea Pământului”.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Palmer, care nu a fost implicată în această cercetare, a spus că „ reducerea drastică a consumului de alimente de origine animală și, în mare parte, consumul de alimente vegetale este unul dintre cele mai puternice lucruri pe care le puteți face pentru a

vă reduce impactul asupra planetei de-a lungul vieții”.

Conform celui mai recent raport al grupului Națiunilor Unite, alimentele pe bază de plante pot include cereale integrale, leguminoase, legume, fructe și semințe. Consumarea acestora poate scădea riscul de obezitate, boli de inimă și diabet zaharat tip 2.

Palmer a explicat că „ leguminoasele, precum fasolea, lintea și mazărea sunt cea mai durabilă sursă de proteine ​​de pe planetă.

Au nevoie de cantități foarte mici de apă pentru a crește; pot crește în clime aspre și uscate; cresc și în națiunile sărace, asigurând securitatea alimentară și acționează ca un îngrășământ natural, captând azotul din aer și fixându-l în sol. Astfel, este nevoie de mai puțin îngrășăminte sintetic”.

Grupul de experţi al ONU nu recomandă totuşi un regim alimentar anume și nici nu pledează pentru trecerea la o dietă vegetariană (fără carne sau peşte) şi cu atât mai puţin vegană (fără nicio proteină animală).

sursa: tabu.ro

Citeste si: PROTEST 10 august 2019. Ce scrie presa internațională despre evenimentele din România

Citeste si: Somer in Romania: 15.000 de lei pe luna de la STAT. Cine sunt cei care primesc indemnizatii de somaj ENORME

Citeste si: Rectificarea bugetară 2019. Guvernul decide azi decide cine primeste bani, cine ramane fara