Cum poți verifica ce stagiu de cotizare ai atins. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii București

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 dec 2024, 11:49

Cum poți verifica ce stagiu de cotizare ai atins

Sursa: freepik

Fiecare salariat din România poate afla în doar câteva minute ce stagiu de cotizare a atins, folosind serviciul electronic pus la dispoziție de Casa Națională de Pensii.

Românii pot verifica în câteva minute ce stadiu de cotizare au atins pe parcursul anilor în care au muncit, folosind serviciul electronic pus la dispoziție de Casa Națională de Pensii. Există însă și o variantă pentru românii ce nu își doresc să folosească serviciul electronic, ci să se deplaseze la ghișeul unei case de pensii locale.

Cum poți verifica ce stagiu de cotizare ai atins

Românii care își doresc să afle ce stagiu de cotizare au atins trebuie să urmeze câțiva pași pentru a își crea un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Pentru a face un cont trebuie să se completeze un formular online, care trebuie tipărit și prezentat la orice casă locală de pensii, alături de cartea de identitate, în original și copie.

După îndeplinirea acestui pas, veți primi un e-mail prin care vă veți putea seta parola contului.

Acesta este momentul în care veți putea accesa fără probleme contul aflat pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Persoanele ce dispun de o semnătură electronică calificată pot să își facă un cont și fără să se deplaseze la casele de pensii.

Citește și: Cine sunt pensionarii a căror pensie va crește la 3.360 de lei. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Pentru a verifica stagiul de cotizare pe care l-ați atins trebuie să vă autentificați în contul de utilizator, introducând e-mail-ul și parola, după care veți apăsa pe „Autentificare”. În acel moment veți intra în contul vostru, acolo unde este un meniu cu mai multe opțiuni, dar pentru stagiul de cotizare trebuie să alegem „Datele mele din sistemul public de pensii”.

Puteți alege atunci dacă vreți să fie generat un document care să prezinte stagiile lunare de cotizare în evidențele Casei Naționale de Pensii Publice sau stagiile anuale de cotizare, începând cu aprilie 2001.

După ce alegem varianta pe care o vreți trebuie să apăsați pe „Generează raport actualizat”. În cazul în care vreți să aflați care este stagiul de cotizare atins înainte de aprilie 2001 trebuie să apăsați pe „Informații din carnetul de muncă”.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

După ce ați selectat varianta pe care o doriți, trebuie să apăsați pe „Generează raport actualizat”. Trebuie să așteptați câteva minute până în momentul în care sunt generate toate rapoartele selectate, după care puteți să le deschideți în cont. Aceste rapoarte pot fi descărcate, în format PDF, din contul CNPP, potrivit avocatnet.ro.

Cum poți verifica ce stagiu de cotizare ai atins, la Casa Națională de Pensii

Persoanele care doresc să afle ce stagiu de cotizare au atins, însă nu vor să își creeze cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, pot depune o cerere la ghișeul casei locale de pensii. Alături de cerere, doritorii trebuie să prezinte și actul de identitate. Cu toate acestea, sunt doar anumite persoane care pot cere să li se elibereze certificate sau adeverințe.

„Ordonanța nr. 33/2002, privind reglementarea eliberării certificatelor și adeverințelor de către autoritățile publice centrale și locale, prevede la art. 3 ca:

(1) Certificatele și adeverințele se eliberează numai la cererea scrisă a persoanei sau a persoanelor îndreptățite ori a mandatarului acestora și numai în situația în care confirmarea, respectiv atestarea dreptului sau faptului, le privesc în mod direct.

(2) Certificatele și adeverințele pot fi eliberate și mandatarului persoanei sau persoanelor îndreptățite.

Pe cale de consecință, adeverința de stagiu se eliberează numai titularului sau împuternicitului acestuia prin procură notarială .”, a anunțat Casa Națională de Pensii București.

Mai jos se află formularul pe care persoanele care își doresc să afle ce stagiu de cotizare au atins trebuie să îl completeze:

formular-stagiu.pdf