Cum poți verifica dacă banii tăi sunt falși sau reali. Poliția și BNR îți dau cele mai bune sfaturi

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 25 feb 2023, 03:55

Cum poți verifica dacă banii tăi sunt falși sau reali. Poliția și BNR îți dau cele mai bune sfaturi

Sursa: Istock

Banii cash, în ultima perioadă, au început să nu mai fie prima opțiune a oamenilor atunci când vine vorba de plăți. Cu toate acestea, escrocii nu au renunțat la activitatea lor și continuă să falsifice bani prin tragerea lor la imprimantă.

Din cauza naivității, dar și din cauza neatenției oamenilor, aceștia își pot face treaba în continuare, fără ca cei din jur să își poată da seama dacă banii pe care îi au în portofel sunt sau nu falși, conform Romaniatv.net.

Cu toate acestea, Poliția și BNR au venit în ajutorul românilor și au explicat care sunt cele mai simple, dar și cele mai eficiente metode prin care ne putem da seama dacă banii pe care îi avem sunt reali sau dacă au fost aprobați de către BRD.

Citeste si: Vești bune pentru români! Guvernul oferă 700 de lei și amânarea ratelor dacă îndeplinesc aceste condiții

Cum ne putem da seama dacă banii sunt sau nu adevărați

Escrorii s-au adaptat cu ușurință noilor timpuri și, folosind diferite tehnologii, reușesc, în continuare, să „cloneze” banii. Așadar, iată câteva metode simple prin care poți verifica autenticitate banilor.

Prima și cea mai eficientă metodă este utilizarea aplicației „Leul Românesc”, aplicație ce a fost creată de către Banca Națională. Aceasta se poate folosi fără a fi nevoie de nicio plată suplimentară și este disponibilă atât pentru utilizatorii de Iphone, cât și pentru utilizatorii Android.

În acest fel, utilizatorii aplicației „Leul Românesc” pot afla, într-un timp extrem de scurt, date despre design-ul pe care îl au banii, dar și informații despre elementele lor de siguranță, împreună cu informații despre bancnotele în sine.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Aplicația ne ajută să ne dăm seama dacă banii sunt reali, prin tehni ci simple

Aplicația vine în ajutorul românilor și cu posibilitatea ca aceștia să observe bancnotele așa cum trebuie, prin folosirea unei lămpi ultraviolete, prin spatele ei.

Mai mult decât atât, aplicația „Leul Românesc” oferă informațiile necesare și despre monedele care, în prezent, sunt în circulație, iar opțiunea care i-a entuziasmat pe internauți este posibilitatea ca aceștia să să își personalizeze chipul pe monede.

BNR recomandă folosirea aplicației în special de către persoanele care plătesc folosind bani cash. Printre acestea se numără casierii și persoanele din străinătate care vin și vizitează România.

Citeste si: Câți bani câștigă, de fapt, un angajat sus-pus la ANAF. Salariul lunar include bonusuri și sporuri

Cum recomandă Poliția verificarea bancnotelor

Poliția a venit cu o recomandare pentru persoanele care nu și-au descărcat aplicația „Leul Românesc”. Acestea pot verifica autenticitatea banilor prin compararea cu o bancnotă despre care știu că este reală, iar fereastra transparentă reprezintă un indiciu cheie în acest sens.

Dacă o bancnotă este falsă, decuparea ei a fost făcută manual, iar acest lucru poate fi observat cu ușurință. Apoi, trebuie acordată o atenție sporită filigranului, elementului de suprapunere și firului de siguranță.

De asemenea, dimensiunea bancnotelor false este cu aproximativ 3 mm mai mică decât cea a bancnotelor reale și, de asemenea, culoarea lor este mult mai pală.

 


Bianca Mândru și-a îngrijorat fanii după le-a dezvăluit că niște bărbați au intrat în casa ei, când ea era plecată. Ce s-a întâmplat, de fapt?