Paștele se apropie cu pași repezi, așa că orice gospodină se gândește deja la vopsitul ouălor. Dacă până acum le-ați vopsit doar cu vopsea din comerț, anul acesta încercați și o metodă naturală. Puteți obține ouă roșii cu ajutorul sfeclei.
Sfecla roșie, colorantul perfect pentru ouăle de Paște
Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor și așa cum ne-am obișnuit deja, ouăle nu au cum să lipsească de pe masă.
Fiecare gospodină încearcă să vopsească cele mai frumoase ouă. Bineînțeles că în magazine se găsesc tot felul de pliculețe cu vopsea pentru ouă, în culori care mai de care mai spectaculoase.
Totuși, clasicele ouă roșii rămân baza. În trecut, bunicile noastre vopseau doar ouă roșii și făceau acest lucru cu ingrediente naturale.
Sfecla roșie vă poate fi de mare ajutor.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Aveți nevoie doar de ouă, apă, sfeclă roșie și oțet. Pentru un luciu perfect al ouălor, folosiți cu încredere untură sau ulei.
Ingrediente pentru ouă vopsite cu sfeclă roșie:
- ouă (în funcție de câte vreți să vopsiți)
- sfeclă roșie (câte una pentru fiecare ou, ca să obțineți o culoare mai puternică)
- 100 ml. oțet
- o lingură de ulei
Cum vopsiți ouăle cu sfeclă roșie
În primul rând, nu folosiți foarte multă apă, pentru că altfel riscați ca ouăle să nu prindă aproape deloc culoarea roșie. Scoateți ouăle din frigider, cu o jumătate de oră înainte de a le vopsi.
În acest fel, acestea nu se vor mai sparge, atunci când le fierbeți. Ouăle se spală foarte bine cu un burete și cu puțin detergent de vase, ca să fie degresate.
Ideal este să folosiți ouă albe, pentru o culoare mai frumoasă. Le puneți la fiert în apă rece. Unul dintre cele mai importante trucuri în fierberea ouălor este acela că timpul de fierbere se calculează din momentul în care apa începe să fiarbă.
De atunci încolo, lăsați ouăle să fiarbă aproximativ 7 minute, ca să nu iasă nici foarte tari, dar nici să nu aibă zeamă.
În timpul acesta, curățați sfecla și tăiați-o cubulețe. Folosiți mănuși, ca să nu vă pătați pe mâini. După ce s-au scurs cele 7 minute, puteți să adăugați sfecla în apă.
Lăsați focul cât mai mic și așteptați aproximativ o jumătate de oră. Apoi stingeți focul și lăsați ouăle să se răcească în oala cu sfeclă.
După ce sunt gata, le ștergeți cu un șervețel îmbibat în ulei sau în untură, pentru un luciu frumos.
Nu veți obține ouă la fel de roșii ca cele vopsite cu vopsea din comerț, dar cu siguranță sunt mai sănătoase.