Nu știi încă dacă te situezi în categoria iubitorilor de ceai? Atunci sunt șanse să nu fi găsit varietatea potrivită sau să nu-l fi preparat corect. Consumul de ceai este o tradiție onorată de peste 5.000 de ani, iar în acest timp, iubitorii de ceai au experimentat la nesfârșit pentru a obține frunzele de ceai ideale și a le pregăti perfect. Deși există mii de varietăți de ceaiuri infuzate pe tot globul, în acest articol ne vom concentra pe trei tipuri diferite de ceai.
CELE MAI COMUNE 3 TIPURI DIFERITE DE CEAI
Aproape toate ceaiurile provin din aceeași plantă, Camellia sinensis, dar pot oferi o serie de arome diverse. Consultă aceste trei tipuri diferite de ceai și modul de preparare.
1. Ceai negru
Ceaiul negru este unul dintre cele mai răspândite tipuri de ceai din lume. Acesta include o serie de ceaiuri populare, precum Earl Grey, English Breakfast, OP Vietnam și Masala Chai. Ceaiul negru se obține prin culegerea, uscarea și apoi încălzirea frunzelor de ceai pentru a sigila un gust bogat și plin.
În timp ce ceaiul verde este adesea considerat ca fiind cel mai sănătos ceai, ceaiul negru poate oferi multe dintre aceleași beneficii. Este o sursă excelentă de antioxidanți și o alternativă excelentă la cafea sau la sucuri.
Cum se prepară ceaiul negru?
Pentru a pregăti ceașca perfectă de ceai negru, începe cu un ceainic la fierbere. Adaugă pliculețul de ceai sau infuzorul de ceai în cană și toarnă apă clocotită direct pe ceai pentru a ajuta aroma să se răspândească. Timpul de infuzare va varia în funcție de varietatea și tăria dorită.
Timpul de fierbere pentru soiurile comune de ceai negru este de aproximativ 5 minute. Când a trecut timpul, scoateți pliculețul de ceai sau infuzorul de ceai. Adăugați lapte, smântână, lămâie și/sau zahăr, după preferință, și savurați.
2. Ceai verde
Atunci când vorbim despre diferite tipuri de ceai și beneficiile acestora, ceaiul verde este primul ceai care vine în mintea majorității oamenilor. Acesta provine din aceeași plantă ca și ceaiul negru, dar nu este oxidat, ceea ce îi conferă un gust dulce și vegetal. La fel ca și ceaiul negru, ceaiul verde este plin de antioxidanți. Poți achiziționa ceai verde de la Vedda.
Cum se prepară ceaiul verde?
Începe prin a pune la fiert un ceainic cu apă și las-o să se răcească timp de aproximativ două minute (dacă ai un ceainic digital sau un termometru la îndemână, urmărește să atingă 75ºC). Dacă ceaiul iese amar, înseamnă că apa este prea fierbinte. Adaugă pliculețul de ceai sau infuzorul de ceai în cană și toarnă apa fierbinte direct pe ceai pentru a-i elibera aroma.
Infuzează ceaiul timp de una până la trei minute, în funcție de preferințele tale. Cu cât bucățile de frunze de ceai sunt mai mici, cu atât se vor infuza mai repede. Este posibil să dorești să testezi gustul ceaiului pe parcursul timpului de infuzare pentru a găsi timpul perfect.
3. Ceai alb
Ceaiul alb provine din aceeași plantă ca și ceaiul negru și ceaiul verde, dar este recoltat foarte devreme, înainte ca frunzele să se desfășoare pe plantă. Atunci când se vorbește despre diferitele tipuri de ceai și beneficiile lor, ceaiul alb este adesea trecut cu vederea. Dar este procesat la minimum, ceea ce îi conferă un gust ușor și răcoritor și îl ajută să păstreze chiar mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Cum se prepară ceaiul alb?
Fierbe apa în ceainic și las-o să se răcească timp de 1-2 minute. Deoarece ceaiul alb este atât de ușor și delicat, vă recomandăm să folosiți apă filtrată pentru a evita orice gust nedorit de apă dură. Adaugă pliculețul de ceai alb sau infuzorul de ceai în cană și toarnă apă direct pe ceai.
În timp ce majoritatea timpilor de infuzare pentru ceaiul alb sunt între unu și cinci minute, aceștia pot varia până la opt sau zece minute, așa că asigură-te că verifici instrucțiunile pentru ceaiul tău special. Ceaiul alb este foarte delicat și poate fi copleșit de zahăr și lactate, așa că îți recomandăm să te bucurați de acesta ca atare sau cu un strop de miere.
Urmează sfaturile noastre și bucură-te de ceaiul tău preferat!