Cozonacii nu lipsesc de pe masa de sărbătoare, iar în apropierea sărbătorilor de iarnă, gospodinele se întrec în rețete care mai de care mai gustoase. Vă prezentăm o rețetă de cozonac simplă, dar extrem de gustoasă. Trebuie neapărat să încerci această rețetă. Cei dragi îți vor mulțimi.
Rețetă de cozonac pentru sărbătorile de iarnă
Deși la prima vedere pare un desert destul de pretențios, în realitate, oricine poate pregăti cozonaci delicioși. Respectând ingredientele și punând în practică mici trucuri, prepararea cozonacilor se poate transforma într-o joacă de copii.
Dacă vrei să îi surprinzi pe cei dragi în apropierea sărbătorilor de iarnă și te-ai gândit să faci chiar tu cozonacii în acest an, atunci trebuie să încerci această rețetă.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 g lapte cald
- 200 g zahăr
- 100 ml unt topit
- 100 ml ulei
- 5 gălbenușuri
- 2 cuburi drojdie (50g)
- 1 kg făină
- 1 esență de vanilie
- coaja de la o lămaie
Pentru umplutură:
- 200 g rahat
- 200 g nucă măcinată
- 150 g stafide
- 3 linguri zahăr pudră
- 2 linguri cacao
Citeste si: Toba de casa. Reteta traditionala din caietul bunicii
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Mod de preparare:
Prepararea cozonacului începe prin a pregăti maiaua. Astfel, pune drojdia într-un bol și mărunțește-o, după care adaugă puțină făină, o linguriță de zahăr și două linguri de lapte. Amestecă totul bine și apoi lasă maiaua să crească pentru 20 de minute.
Între timp, adaugă într-un castron laptele, zahărul și amestecă-le bine.
Într-un bol adaugă făina cernută, maiaua, coaja de lămâie, cele 5 gălbenușuri de ou frecate înainte cu sare și puțin lapte. Frământă bine aluatul și adaugă pe parcurs tot laptele, dar și ulieiul și untul topit. Aluatul trebuie frământat până când devine elastic, potrivit jamilacuisine.ro .După ce aluatul este gata te poți apuca de preparea umpluturii. Se amestecă nuca măcinată cu cacao, zahărul pudră și câte puțin lapte, astfel încât să se obțină o pastă omogenă.
Ulterior, se întinde aluatul de cozonac și se umple cu pasta obținută anterior și cu stafide și rahat. Cozonacul se rulează, se pune în tavă și se lasă să crească pentru încă 30 de minute. Apoi, cozonacul se unge cu gălbenuș de ou și se pune la copt, la foc mediu, pentru 40-45 de minute.
Un truc important pentru a obține cozonaci delicioși este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
În plus, pentru ca la final cozonacii să fie pufoși, ușa cuptorului nu ar trebui deschisă în primele 20 de minute după ce aceștia au fost puși la copt.Citeste si: Cum să faci cea mai bună ciorbă de burtă pentru sărbătorile de iarnă