Cum prepari cele mai gustoase sarmale pentru masa de Craciun! 10 retete de sarmale pe care le poti pregati pentru sarbatorile de iarna!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 19 iul 2022, 03:05
Retete de sarmale pentru sarbatorile de iarna.

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi si multe gospodine deja isi fac planuri pentru pregatirea mesei traditionale de Craciun.

Chiar daca ne aflam inca in perioada Postului Craciunului, cand se pregatesc mancaruri de post, sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi si toate gospodinele se gandesc deja ce mancaruri delicioase vor pregati pentru mesele traditionale in familie. Iată câteva rețete de sarmale pentru masa de Craciun, care îți vor încânta papilele gustative si vor face ca timpul petrecut alaturi de cei dragi sa fie memorabil.

Citeste si: Chef Foa propune o reteta speciala de sarmale pentru masa festiva de Craciun!

Originea sarmalelor

Sarmalele sunt considerate "comori" ale gastronomiei româneşti. Acestea sunt de fapt originare din India, de unde au "migrat" treptat spre vest. Reţeta s-a răspândit în zona Balcanilor mai ales în perioada bizantină. Turcii au fost cei care le-au denumit "sarmale" şi aşa le-a rămas numele până in zilele noastre.

În bucătăria internaţională ele au pătruns însă sub o altă denumire de "dolma".
Astfel, in prezent, sarmalele au intrat în circuitul gastronomic internaţional sub un alt nume: „dolma”(= umplut), folosit în Turcia (dolmasi), Grecia (dolmades), Iran (dolmeye), Armenia (tolma) şi Azerbaijan (dolmasi).

In Romania, gospodinele prepara sarmalele in mod deosebit pentru mesele traditionale de Craciun si Revelion, insa și la diferite alte evenimente din timpul anului, cum ar fi nunți, petreceri de botez și alte sărbători mari.

Cele mai gustoase retete de sarmale pentru sarbatorile de iarna.

Pentru prepararea lor se folosesc de regula urmatoarele ingrediente: carnea de porc tocata se amestecă cu ceapă călită și orez, apoi se pune pe o frunză de varză murată sau una de viță. De asemenea, pentru aromă, oamenii pun în oala de tuci, printre sarmale, și șuncă de porc, coaste afumate sau cârnați afumați.

Sarmalele românești sunt un fel de mâncare extrem de versatil, iar cel mai bun mod de a-l consuma este reîncălzit a doua zi. Este recomandat ca preparatul sa se realizeze cu bază de roșii și cu mărar deasupra.

Cateva trucuri pentru cele mai gustoase sarmale de Craciun!

- Pentru a pregati cele mai bune sarmale pentru mesele traditionale cu ocazia sarbatorilor de iarna, este recomandat sa se foloseasca un amestec de carne tocată de vită și porc. Pe de altă parte, există zone în care pentru compoziția de sarmale se folosește carne de oaie, pasăre sau pește. Cel din urmă tip de carne este întâlnit adesea în zona Deltei, acolo unde exista peste din abundenta. De asemenea, sarmalele pot fi pregătite și de post, înlocuind carnea din umplutură cu ciuperci, soia, legume tocate, cartofi sau bucățele de pâine înmuiată în apă sau lapte.

- Pentru a obține cele mai gustoase sarmale este de preferat ca umplutura lor sa contina pe langa carne și varză, orez, verdeață, sau chiar cartofi rași pe răzătoarea mică și storși de zeamă plus două felii de pâine uscată, înmuiată în apă și stoarsă. Astfel, cartoful transformă sarmalele într-o mâncare mai ușor de digerat pentru stomac.

- Un alt truc consta in realizarea unui amestec de carne orez, legume și ceapă și un ou pentru a lega compoziția. Înainte de a face asta, bate-l un pic, astfel încât albușul să nu rămână întreg

Citeste si: Reteta traditionala de carnati pentru Craciun! Iata secretele celor mai gustosi carnati pe care ii faceau bunicii in perioada sarbatorilor de iarna!

- De asemenea un alt truc important este cel al respectarii anumitor proportii pentru cele mai bune sarmale. Astfel, se pune o cantitate potrivită atât de orez, cât și de ceapă, altminteri gustul final să nu fie predominant cu unul dintre ingrediente. Este indicat sa se puna o ceașcă plină cu orez, precum cea în care servești cafeaua, la un kilogram de carne. La aceeași cantitate de carne nu ar trebui să pui mai mult de două-trei cepe potrivite, tăiate mărunt.


5 rețete delicioase de sarmale pe care să le pregătești pentru masa de Crăciun

Dupa indelungata perioada a Postului Craciunului, in care gospodinele au pregatit predominant mancaruri de post, cu totii asteptam venirea sarbatorilor de iarna pentru a ne bucura de gustul delicioaselor preparate culinare traditionale la masa de Craciun si de Revelion, in sanul familiei.

Avand in vedere ca mai sunt doar cateva zile pana la Craciun, va prezentam cateva retete de sarmale care sa va ajute in prepararea celor mai bune sarmale pentru masele festive organizate cu ocazia sarbatorilor de iarna:

 

1. Sarmale in foi de varza murata, cu afumatura

Aflandu-ne in sezonul rece deja, cele mai bune sarmale se pot pregati in foi de varza murata si pentru a le oferi un plus de savoare se poate adauga afumatura.

Reteta de sarmale in foi de varza murata cu afumatura!

Ingrediente:

1 kg carne de porc+vita (amestec 60% carne porc+40% carne vita)
2 verze murate medii
250 g pasta de tomate
70 g orez
2 cepe medii
1 lingurita boia dulce
200 g kaizer afumat
3 linguri tocatura de ardei
sare
piper
foi de dafin
1 lingurita patrunjel uscat sau proaspat

Mod de preparare:

Pentru inceput, se pregateste carnea pentru sarmale. Se curata cele 2 cepe, iar apoi se toaca marunt. Intr-un vas, se pune carnea de porc, unde se adauga ceapa tocata marunt, orezul, 1 lingurita de boia dulce, patrunjel, 3 linguri de tocataura de ardei (daca nu aveti puteti pune 2 linguri de pasta de tomate), sare si piper dupa gust si se amesteca bine compozitia.
Se taie cotorul celor 2 verze murate, iar apoi se desfac foile de varza. Pentru impachetarea sarmalelor se intinde o foaie de varza, se taie nervura mai groasa si se pune in centrul foii cam o lingura de carne. Foile mai mari se pot taia pe jumatate. Se indoaie capetele, iar apoi se ruleaza.

Se adauga cateva felii de kaizer si cateva foi de dafin. Se aseaza toate sarmalele intr-o oala inalta de tuci sau de ceramica. Dupa ce se pune primul strat de sarmale, se mai adauga varza tocata deasupra, cateva felii de kaizer si foi de dafin. Apoi se pune al doilea strat de sarmale. Se acopera totul cu restul de varza tocata, kaizer si cateva foi de dafin. Apoi se toarna apa amestecata cu pasta de tomate, pana se acopera suprafata sarmalelelor. Se pune oala la fiert, aproximatix 3 ore la foc mic. Atunci cand apa scade, completeaza cu apa calda.

Din cand in cand, se apuca oala de margini cu un prosop si se clatina usor ca sa nu se prinda. Se servesc cu mamaliga, smantana si ardei iute.

Citeste si: Carnati de Craciun. Retetele si secretele celor mai buni carnati din Romania

 

2. Sarmale delicioase dupa reteta bunicii

Sarmalele au reprezentat o delicatesa in gastronomia romaneasca inca din cele mai vechi timpuri. Astfel ca si bunicile noastre obisnuiau sa prepare cele mai gustoase sarmale cu ocazia sarbatorilor de iarna.

Ingrediente:

1 kg de carne de porc fara os
o ceasca de orez sau pasat
sare
trei cepe
3 linguri de untura de porc
o varza murata
300 g de slanina
100 g sorici
piper macinat
2 linguri de bulion.

Reteta de sarmale delicioase ca la bunica acasa!

Mod de preparare:

Se alege si se curata pasatul si se lasa in apa calda sa se inmoaie. Se toaca doua cepe si se calesc in trei linguri de untura de porc. Cind ceapa devine sticloasa, se pune pasatul peste ea si se lasa sa scada.
Intr-un vas adinc se amesteca carnea de porc proaspata sau afumata, taiata in cuburi mici cu un cutit ascutit. Peste amestec se pune o lingura de bulion, sare si piper macinat.

Varza se pune in apa rece o ora, apoi se desface in foi si se pune carnea bine framintata cu mina.
Se toaca 300 de g de slanina de porc si se ung cu ea peretii unei oale de pamint sau de tuci. Pe fundul oalei se pune soriciul taiat in fisii subtiri si deasupra lui varza acra tocata si apoi sarmalele. printre rindurile de sarmale se pun bucati de slanina si sorici dupa gust. Peste sarmale se pune din nou varza tocata se acopera cu apa calda si se fierbe la foc mic doua ore.

Se scade pe vatra focului sau in cuptor cu o lingura de bulion de rosii pusa peste sarmale odata cu apa calda.
Sarmalele astfel obtinute se servesc cu smantana, imediat dupa ce au fost scoase din cuptor, si, bineinteles, cu mamaliga calda.

Citeste si: Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Anunțul meteorologilor pentru sărbătorile de iarnă

 

3. Sarmale cu carne tocata si stafide

Ingrediente:

Varza murata 4 kg.
orez 250 g
ceapa 250 g
morcovi 250 g
stafide 100 g
ulei 150 g. suc de rosii 1 l
verdeata 2 leg
piper
sare. 1 kg jumate carne de porc plus vita jumate jumate delikat 2 lingurite
busuioc
cimbru.

Mod de preparare:

Potrivit gustos.ro, ceapa se toaca si se caleste in ulei, se adauga morcovii si se calesc impreuna cateva minute. Orezul se alege, se spala si se caleste impreuna 20 de minute stingindu-se din cind in cind cu suc de rosii amestecat cu apa.
Se ia vasul de pe foc si se adauga stafidele care au fost tinute in apa citeva ore, apoi se amesteca cu carnea tocata si delikatul.

Reteta de sarmale cu carne tocata si stafide!

Uterior se formeaza sarmale care se pun straturi in cratita un rind varza, un rind sarmale. Se pune cimbru, busuioc si piper, se pune apa cu bulion. Pe aragaz se fierbe 30 de minute in cuptor 2 ore jumate la foc mic, se mai scutura din cind in cind sa nu se lipeasca.

Citeste si: Toba de casa. Reteta traditionala din caietul bunicii

 

4. Sarmale delicioase cu hribi si carne

Pentru un plus de savoare, dar si pentru a pregati niste sarmale speciale pentru masa de Craciun sau Revelion, se include in compozitia sarmalelor hribi, care vor oferi un gust deosebit.

Reteta de sarmale delicioase cu hribi si carne.

Ingrediente:

2-3 verze murate,1kg. carne tocata amestec (porc si vita),500gr.hribi,2cepe mari,200gr.orez (puneti cat orez doriti mie nu-mi plac sarmalele cu mult orez)
3 linguri ulei de masline
300gr.concentrat de rosii
cimbru si marar uscat,sare,piper,foi de dafin.

Mod de preparare:

Se lasa varza murata in apa rece o noapte intreaga, sa se desareze. Dimineata se scoate,se lasa la scurs si se pregatesc frunzele.Hribii se curata,se spala si se toaca nu foarte marunt.Se pune orezul in apa rece sa se umfle. Se curata ceapa, se spala(eu o las in apa o jumatate de ora ca sa iasa toxinele; si se toaca si mai usor, nu mai lacrimati) si se toaca marunt. Se pune la scurs orezul.Se caleste ceapa in uleiul de masline pana devine sticloasa,se adauga 2-3 linguri de bulion si se mai caleste cateva min.Se adauga carnea tocata si se lasa pe foc pana se schimba la culoare.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Se pun si hribii tocati si se mai lasa la calit.Se ia de pe foc, se adauga orezul si se sareaza si pipereaza.Eu am adaugat in umplutura si putin marar si cimbru uscat. Se lasa putin umplutura sa se racoreasca si se trece la facut sarmalele. Pe fundul unei oale se pune un strat de varza tocata,2linguri de bulion,2-3foi de dafin marar si cimbru uscat.Se asaza sarmalele in oala si printre randuri se mai adauga bulion,foi de dafin,marar si cimbru.

Deasupra se mai adauga un strat de varza murata,se pun la foc potrivit pt. circa 2-3 ore, apoi se continua prepararea termica in cuptor. Ies niste sarmale delicioase.

Citeste si: Secretul cozonacilor pufosi! Ce sa faci ca sa coci cozonacul perfect

 

5. Sarmale cu carne de vita, porc si pasare

Un alt fel deosebit de sarmale este cel realizat dintr-un mix de carne de porc, vita si pasare. Astfel vor rezulta sarmale extrem de gustoase doarece savoarea celor trei tipuri de carne este cu adevarat delicioasa.

Ingrediente:

  • 1 kg de carne tocata (de porc/vita/pasare)
  • 100 gr orez
  • 300 gr suc de rosii
  • 2 legaturi de marar
  • 4 cepe albe mari
  • 2 morcovi potriviti
  • sare si piper dupa gust
  • frunze de vita in saramura
  • frunze de tei
  • frunze de varza murata
  • optional pentru servit: ardei iute si smantana

Reteta de sarmale cu carne de vita, porc si pasare

Mod de preparare:

Ceapa tocata se caleste in putin ulei. Se potriveste de gust cu sare si piper. Se adauga sucul de rosii, orezul si mararul tocat marunt.
Se amesteca usor, se adauga carnea tocata si se omogenizeaza compozitia.

Cu ajutorul unei lingurite, umplem frunzele de vita/varza/tei cu cate putin din compozitia pregatita. Le infasuram cu grija pentru a nu pocni. Sarmalutele se asaza intr-un vas de cuptor, se adauga optional inca una-doua linguri cu suc de rosii si cateva codite de marar.

Se toarna apa sau bors (daca nu sunt suficient de acre) peste sarmalute si se da vasul la cuptor, pana ce acestea fierb bine. Se servesc calde, cu ardei iute si smantana.

 

6. Sarmale oltenești

Ingrediente:

250g carne slabă de porc;
250g carne de vițel;
50 g cosțită afumată;
4 cepe mari;
o canuță orez;
o varză mare acră;
cimbru, piper, foi dafin.

Reteta de sarmale oltenesti

Mod de preparare:

Se dă carnea prin mașina de tocat după care se amestecă împreună cu orezul, ceapa tocată mărunt, piper măcinat, cimbru și sare, și bucăți tăiate mărunt de costiță afumată.
Se invelește tocătura în foi de varză murată. Se fierb într-un vas pe fundul căruia s-a pus varză tocată marunt, foi de dafin, boabe de piper, cimbru.

 

7. Sarmale cu carne şi varză în dovleac

Ingrediente:

1 kg carne amestec porc cu vită
200 g kaizer
100 g slănină afumată
2 cepe
250 g orez
1 dovlecel
1 dovleac mare și rotund
200 ml smântână
foi de varză acră
1 linguriță busuioc uscat
1 linguriță cimbru uscat
foi de dafin
250 ml ulei
2 legături mărar
sare
piper

Reteta inedite de sarmale in dovleac.

Mod de preparare:

Se pregateste mai intai umplutura de sarmale amestecând carnea de porc și vită, ceapa tocată mărunt, orezul spălat și slănina afumată, piper, sare, busuioc și cimbru.
Se da dovlecelul pe răzătoarea mică și îl pui peste carne. Speli foile de varză acră cu apă rece, apoi le umpli cu carne. Le pui într-o cratiță la fiert, pe foc mare, pentru 30-40 minute. Iei dovleacul, îi faci un capac, îi scoți semințele și îl speli bine.
Se aseaza un rând de sarmale, un rând de kaizer și continui în acest mod până umpli dovleacul. Presari deasupra mărar tocat mărunt. Într-o cratiță adâncă așezi dovleacul, pui ulei și apă și lași la cuptor pentru 3 ore. Sarmalele se pot servi cu smântână.

 

8. Sarmale în foi de viţă

Ingrediente:

1/2 kg carne tocată;
50-60 foi de viță;
un morcov; o ceapă;
5 linguri orez;
5 linguri pastă de tomate;
2 ouă;
o legatură mărar;
o linguriţă cimbru;
5-6 foi de dafin;
sare şi piper.

Mod de preparare:

Mai intai se curăță morcovul, îl dăm pe răzătoarea mică şi tocăm ceapă. Punem într-o tigaie la încins câteva linguri de ulei şi apoi adaugăm morcovul şi ceapa.
Se călesc, până când de înmoaie puţin, se adaugă jumătate de cană de apă şi toată cantitatea de pastă de tomate. După ce a fiert se adaugă şi condimentele. Acesta este sosul pentru sarmale care se va folosi şi la umplutura sarmalelor.

Reteta de sarmale in foi de vita.

Apoi se amestecă carnea tocată cu orezul şi mărarul tocat, peste care vom adăuga sosul de sarmale. Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă apoi 2 ouă. Se condimentează după gust. Foaia de viţă de vie, opărită, se aşează cu nervurile în sus, adică partea netedă în palmă. Se pune din compoziţia pregătită şi le rulăm precum cele din foi de varză.

Intr-o cratiţă se aşează pe fund câteva foi de viţă, peste care se pun sarmalele împăturite. Se adaugă apă cât să acopere sarmalele. Se fierb cu capac la foc mic aproximativ 1 oră, sau se pot gati si la cuptor. Sarmalele se pot servi cu mamaliga si smantana.

 

9. Sarmale la ceaun

Ingrediente:

600 g carne tocată;
un picior de porc;
200 gr fleică;
2 cepe;
1 kg varză;
150 g slănină afumată;
100 gr orez;
o lingură pastă de ardei;
400 ml smântână;
o legătură mărar, boabe de piper, sare;
o lingură bulion.

Reteta de sarmale la ceaun.

Mod de preparare:

Se amestecă orezul fiert cu carnea tocată și cu ceapa tăiată mărunt şi condimentezi cu piper. Opăreşti varza şi desprinzi frunzele, apoi înfăşori sarmale. Tapetezi fundul ceaunului cu felii de slănină, pui piciorul de porc şi fleica tăiată bucăţi, apoi aşezi sarmalele.
Se pune pasta de ardei şi bulionul desfăcut cu puţină apă, apoi torni atâta apă cât să acopere sarmalele. Le fierbi la foc mic şi când sarmalele sunt fierte, pui sare şi piper după gust, apoi pre­sari mărar tăiat mărunt şi adaugi smântână.

 

10. Sarmale moldovenești

Ingrediente:

400 gr de carne de porc tocată;
300 gr de carne de vită tocată;
2 cepe;
2 pumni de orez;
3 linguri de bulion de roşii;
1 legatură de mărar;
1,5 kg de varză murata;
suc de rosii;
piper macinat,
cimbru uscat;
200 gr costita afumata

Reteta de sarmale moldovenesti de Craciun.

Mod de preparare:

Se curață ceapa și se toacă mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic, într-un vas acoperit, pănă când devine sticloasă. Se adaugă orezul ce a fost trecut printr-un jet de apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic 2 minute, amestecând mereu.
Se adaugă o lingură de bulion și se mai lasă pe foc 2 minute. Într-un castron se pune carnea, împreună cu ceapa și orezul cu bulion călite mai devreme, piper, mărar tocat mărunt și sare, după gust.
Se amesteca bine și se rulează sarmalele, după care, pe fundul vasului, se pun 2-3 frunze întregi de varză. După ce terminați de făcut un strat de sarmale, puneți deasupra lor suc de roșii și câteva bucăți de afumătură.

Continuați apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură și din nou sarmale. Deasupra ultimului strat de sarmale puneți un strat de 1 cm de varză tocată mărunt și imprăștiați suc de roșii și cimbrul uscat. Se pun la fiert la foc mic și se pune apă când este nevoie.

 

Citeste si: Chef Foa propune o reteta speciala de sarmale pentru masa festiva de Craciun!

Citeste si: Cozonac moldovenesc rapid: reteta usoara, gata intr-o ora