Cu mare tam-tam, Musk a anunțat așa-numitele Twitter Files- presupuse dezvăluiri despre modul în care opiniile nepopulare au fost cenzurate pe Twitter. Potrivit experților, descoperirile nu sunt noi- dar dezvăluie multe despre Musk însuși.
"Publicul merită să știe ce s-a întâmplat cu adevărat", a scris la sfârșitul lunii noiembrie proprietarul Twitter și multimiliardarul Elon Musk pe platforma pe care a achiziționat-o în octombrie pentru 44 de miliarde de dolari.
Dar marele scandal nu s-a materializat până acum. În special în afara SUA, fișierele Twitter au atras puțină atenție- cu excepția cercurilor ideologiei conspiraționiste. Acolo, Musk este sărbătorit ca un presupus iluminator care a descoperit "corupția de pe Twitter" pentru a face posibilă "marea trezire".
"Cea mai mare parte a fost cunoscută de mult timp"
Fișierele Twitter constau în douăsprezece rapoarte publicate succesiv (așa-numitele "fire") până în prezent, care au fost publicate pe Twitter de către jurnaliștii aleși de Musk. Din punct de vedere al conținutului, fiecare dintre ele abordează propriile aspecte ale subiectului, deși unele dintre ele se suprapun.
Cu toate acestea, toate acestea au în comun faptul că sunt menite să arate cum opiniile și utilizatorii pretins dezagreabile de pe Twitter au fost cel puțin restricționate și cum Twitter a cooperat, de asemenea, cu organizații de informații și actori statali în acest proces.Această poveste, care a fost răspândită în SUA de cercurile ideologice conspiraționiste și de dreapta timp de ani de zile, este servită în mod deliberat de Musk cu fișierele Twitter, spune Katja Muñoz, cercetător asociat la Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP). "Din punct de vedere al conținutului, nu prea aduc noi perspective. Cea mai mare parte a fost cunoscută de mult timp.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Laptopul lui Hunter Biden
Printre altele, fișierele de pe Twitter reiau povestea despre laptopul lui Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden. În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2020, "New York Post" publicase un articol despre documente explozive dintr-un laptop pe care Hunter Biden îl lăsase la un magazin de calculatoare și pe care nu l-a mai luat niciodată. Emailurile au dezvăluit că Hunter Biden avea legături de afaceri în Ucraina și China care au beneficiat de influența politică a familiei sale.
Autenticitatea laptopului și a documentelor a fost îndelung dezbătută, dar acum este considerată sigură. Cu toate acestea, linkurile către articolul din "New York Post" au fost blocate pe Twitter la momentul respectiv, iar contul ziarului a fost suspendat temporar. Compania și-a justificat acțiunea prin propriile condiții: Este interzisă diseminarea informațiilor obținute prin piraterie informatică și care conțin fișiere private. Twitter a fost apoi criticat. Șeful de atunci al Twitter, Jack Dorsey, și-a cerut ulterior scuze, dar a respins orice partizanat politic. Blocarea contului a fost ridicată și link-ul a putut fi distribuit din nou. Cu toate acestea, Musk a scris în legătură cu publicarea fișierelor Twitter că Twitter a acționat la ordinul guvernului. Cu toate acestea, potrivit jurnalistului Matt Taibbi, care a editat această parte a fișierelor Twitter, nu există nicio dovadă în acest sens. În plus, Joe Biden nu era încă președinte al SUA la acea vreme.Acuzații de "shadow banning"
Acest lucru este valabil și pentru acuzațiile privind așa-numita "shadow banning", spune Miro Dittrich, cercetător senior la CeMAS (Centrul pentru monitorizare, analiză și strategie). "Prin shadow-banning se înțelege faptul că anumiți utilizatori sau tweet-uri sunt restricționate în ceea ce privește vizibilitatea și, prin urmare, raza lor de acțiune, fără a fi informați." În special în cercurile conservatoare, în acest context, se fac adesea acuzații de cenzură politică.Cu toate acestea, nu există nicio dovadă de cenzură politică în fișierele Twitter, spune Dittrich. "Conturile a căror vizibilitate a fost restricționată încălcaseră anterior liniile directoare ale Twitter." Toate platformele majore ar folosi algoritmi pentru a sorta conținutul. În acest sens, au folosit mai multe indicatoare diferite pentru a vedea ce a contribuit la discuție și ce nu. "Dar reperele nu sunt convingerile politice. Dacă nu punem la socoteală narațiunile conspiraționiste, cum ar fi furtul alegerilor." Dittrich explică, așadar, entuziasmul legat de acest subiect în principal prin ignoranța multor oameni cu privire la mecanismele rețelelor sociale. Se pare că nici Musk nu este conștient de acest lucru. La urma urmei, el însuși a scris după preluarea Twitter că noua politică Twitter este "libertatea de exprimare, dar nu și libertatea de a ajunge".
Citește și: Șoferii Tesla s-au săturat de scăpările lui Elon Musk pe Twitter!
Citește și: Elon Musk renunta sa fie CEO la Twitter dupa ce are inlocuitor!
Citește și: SpaceX: echipajul complet pentru misiunea pe Lună finanțată privat!