În viața de zi cu zi ne întâlnim adesea cu persoane care au suferit traumatisme la nivelul membrului superior și care, în urma unui tratament întârziat sau necorespunzător, au rămas cu diformități sau deficite funcționale care îi vor afecta pentru tot restul vieții. În acest caz este firesc să ne întrebăm: În cazul în care suferim un accident la nivelul membrului superior, ce ar trebui să facem ca să ne asigurăm că vindecarea va decurge normal și cum putem preveni urmările nefaste ale acestor accidente? Pentru a afla cum ar trebui să procedăm în cazul unui traumatism de cot, umăr și mână, l-am abordat pe Dr. Marius Negru, seful departamentului de chirurgie a membrului superior din cadrul clinicilor Ortokinetic.
Dacă în cazul traumatismelor de membru inferior lucrurile sunt mai simple datorită dificultăților în mobilizare, la nivelul membrului superior lucrurile nu sunt întotdeauna evidente. Este adevărat?
Dr. Marius Negru: O căzătură pe umăr sau cot sau o simplă accidentare în timpul unui eveniment sportiv pot determina leziuni care netratate la timp au urmări catastrofale și sunt uneori extrem de dificil de corectat. Fracturile de cot sunt recunoscute pentru potențialul lor imens de a rigidiza articulația cotului dacă nu sunt tratate la timp sau dacă sunt imobilizate pentru perioade îndelungate. Fracturile și dislocațiile umărului pot duce la instabilități cronice care, dacă persistă, necesită intervenții chirurgicale cu atât mai complexe cu cât numărul de dislocări este mai mare. Simplele dislocări ale articulațiilor degetelor pot duce la imposibilitatea de a mai extinde degetele și la deficite funcționale greu de corectat.
În cazul unui traumatism la nivelul membrului superior, cand este recomandat să ne prezentăm la medic?
Dr. Marius Negru: Recomand un consult de specialitate în următoarele cazuri:
• Dacă există vânătăi (echimoze) la nivelul membrului deoarece acestea semnifică o sângerare internă (ceva rupt înăuntru)
• Dacă există o diformitate vizibilă ceea ce adesea este un semn de fractură cu deplasare sau
ruptură tendinoasă (de exmplu diformitate gen Popeye în cazul rupturilor de tendon distal al mușchiului biceps)
• Dacă traumatismul a fost cauzat de o forță puternică – gen impact violent cu altă persoană în timpul unui meci de rugby
• Dacă o articulație a fost dislocată chiar dacă aceasta a fost tratată la locul incidentului
• Dacă mobilitatea articulară este afectată sau dacă anumite mișcări sunt dificile sau imposibile
• Dacă durerile persistă după 2-3 zile și nu vedem semne de îmbunatățire semnificativă a simptomelor.
La ce ar trebui să ne așteptăm de la o vizită la medicul ortoped?
Dr. Marius Negru: Un consult post traumatism este adesea dificil din cauza durerilor la nivelul zonei afectate, ceea ce face ca examinarea să fie limitată. O inspecție și un istoric al traumatismului este necesar. Aproape obligatoriu este efectuarea unor radiografii ale cotului/mâinii sau umărului pentru a diagnostica fracturi sau dislocații.
Cât de frecvent este diagnosticul greșit în traumatismele membrului superior?
Dr. Marius Negru: Din păcate este foarte frecvent să vedem fracturi sau leziuni ligamentare subdiagnosticate sau tratate necorespunzător. O cunoaștere amănunțită a anatomiei membrului superior și o experiență în tratarea acestor afecțiuni este necesară adesea pentru diagnosticul de finețe și mai ales pentru îndrumarea corectă a pacientului posttraumatic. Din experiența personală cred că fracturile dislocație de cot cu leziunile de ligament colateral lateral sunt adesea tratate necorespunzător. La fel leziunile articulațiilor interfalangiene proximale (degete) și fracturile dislocație la nivelul pumnului sunt adesea dificil de diagnosticat și tratat corect. Orice dislocație a unei articulații generează o serie de leziuni care trebuie urmărite în timp pentru a asigura o vindecare corectă.
Când este prea târziu pentru un tratament corect?
Dr. Marius Negru: Orice fractură sau ruptură ligamentare începe să se vindece imediat după traumatism. După 2 – 3 săptămâni este foarte dificil să corectezi o vindecare greșită din cauza
rigidizării țesuturilor datorată cicatrizării. Ideal ar fi o prezentare la medic în primele 48 – 72 ore după traumatism, cu cât mai repede cu atât mai bine. Ideal fracturile care necesită tratament chirurgical ar trebui operate în trei zile la copii sau 7 – 10 zile la adulți pentru rezultate maxime.
Care ar fi erorile comune în tratamentul traumatismelor membrului superior?
Dr. Marius Negru: În primul rând prezentarea întârziată la medic. În al doilea rând imobilizarea prelungită. O fractură de cot sau mână care necesită o imobilizare de mai mult de 2-3 săptămâni pune adesea problema unei interventii chirurgicale care poate reduce perioada de imobilizare pentru a menține suplețea articulară. O altă greșeală comună este lipsa de urmărire cu radigrafii repetate în cazul fracturilor instabile. O fractură fără deplasare chiar și imobilizată ghipsat se poate deplasa în primele 2-3 săptămâni și necesită o manipulare sau intervenție chirurgicală.
O altă cauză de eșec este fixarea neadecvată în cazul fracturilor tratate chirurgical. Aceasta duce la nevoia de imobilizare prelungită sau la lipsa de vindecare și rezultate mai puțin bune.
Dislocările articulare adesea determină redoare și limitări ale mișcării, dar pot duce și la instabilități. Un control la 3-4 luni este necesar pentru a evalua stabilitatea articulară.
Ce fracturi credeți că duc la cele mai grave urmări dacă nu sunt tratate la timp și corect?
Dr. Marius Negru: Toate fracturile dislocație au potențial enorm de urmări negative. Fracturile intraarticulare cu deplasare necesită intervenție chirurgicală în majoritatea cazurilor. Din experiența personală cred că fracturile de scafoid, fracturile humerusului distal (partea deasura cotului) și fracturile de la baza degetului mare pot genera erori diagnostice și consecințe nedorite.
Este greu să găsim un specialist în afecțiunile membrului superior?
Dr. Marius Negru: Există mulți medici competenți în afecțiunile și tratamentul fracturilor de membru superior. Din păcate în sistemul public există timpi de așteptare și nu ne putem întotdeauna alege specialistul dorit. Recomandarea mea în cazul unui traumatism uzual este apelarea la un serviciu de medicină privată. În cazul Clinicilor Ortokinetic, prezentarea de urgență pentru o consultație de ortopedie este decontată prin sistemul de asigurări public de sănătate iar, în situația în care este necesară o radiografie, aceasta poate fi efectuată la Ortokinetic Pipera, unde există un serviciu de radiologie în relație cu CNAS. Astfel, pacienților li se asigură un acces imediat la specialiști în domeniu și la servicii private cu costuri minime.
Care ar fi avantajul unui tratament în clinicile Ortokinetic comparativ cu sistemul public sau cu alte clinici?
Dr. Marius Negru: Ortokinetic Umăr și Cot a fost prima clinică de supraspecialitate în patologia membrului superior din România. Aici găsim medici competenți, supraspecializati pe afecțiunile membrului superior. În plus există o gamă largă de servicii de imagistică gen radiologie digitală, ecografie, RMN. Timpul de așteptare este minim, iar pacienții își pot alege medicul la care vor să se prezinte prin consultarea unei biografii publicate pe site. În cazul unei intervenții chirurgicale, sistemul Ortokinetic este aproape unic în România – pacienții sunt tratați în echipă de doi medici primari ortopezi, iar recuperarea postoperatorie este inclusă în prețul intervenției. În felul acesta, rata de eroare este minimizată iar pacientul beneficiază de un one stop clinic în ortopedie