Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 17 iul 2024, 21:45

O casă poate fi răcită și fără aer condiționat

Sursa: Unsplash

Recent, mai multe studii realizate la Londra și Singapore au relevat o metodă ingenioasă prin care putem scădea temperatura din casă cu până la două grade.

Conform Philstar, cercetătorii sugerează că vopsirea acoperișurilor în alb poate fi o soluție simplă și eficientă pentru reducerea temperaturii. Albul reflectă lumina soarelui, ceea ce poate reduce temperatura atât în interiorul clădirilor, cât și în exteriorul acestora, cu până la două grade Celsius. 

Cât de eficiente sunt acoperișurile albe pentru a reduce căldura dintr-o casă

Pe măsură ce temperaturile exterioare cresc, căutăm adăpost în locuințele noastre pentru a găsi confortul termic necesar, mai ales în timpul zilelor caniculare. Cu toate acestea, clădirile sunt vulnerabile la schimbările climatice

care produc valuri de căldură din ce în ce mai intense, ceea ce afectează semnificativ calitatea vieții. Incapacitatea de a menține o temperatură adecvată în interior poate avea consecințe negative asupra sănătății și productivității noastre.

Aparatele de aer condiționat reprezintă o soluție comună pentru răcirea locuințelor, dar nu toate casele sunt echipate cu astfel de dispozitive. În acest sens, oamenii de știință au adus în prim-plan mai multe metode prin care putem reduce temperatura ridicată din casă.

Conform acestora, vopsirea acoperișurilor în alb se dovedește a fi mai eficientă în combaterea caniculei urbane decât chiar și panourile solare.

Citește și: Un tânăr de 32 de ani din Iași a murit după ce a muncit în soare. Temperatura corpului său urcase la 43 grade Celsius

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Potrivit sursei citate, o altă soluție propusă de experți este utilizarea vegetației. Plantarea copacilor și a altor plante în jurul locuințelor poate crea un microclimat mai răcoros, întrucât pot reduce temperatura din zonă cu 2-9°C. Pe lângă umbrirea și înfrumusețarea spațiului, vegetația contribuie semnificativ la răcirea betonului și a altor suprafețe din orașe. Chiar și plantele de interior, plasate strategic lângă ferestre, pot oferi umbră suplimentară și absorbi căldura.

Ce alte metode ajută la răcorirea locuinței pe timp de caniculă

Pe timpul verii, lumina naturală abundă și poate fi tentant să ne bucurăm de ea. Totuși, lumina solară înseamnă și căldură. Fotonii, particulele de lumină încărcate cu energie, încălzesc suprafețele pe care le ating. Astfel, obiectele expuse la soare în interiorul locuinței se transformă, fără voia noastră, în surse de căldură.

Citește și: Trei spitale din București au rămas fără curent, din cauza caniculei! Sălile de operație au trecut imediat pe generatoare

Pentru a combate acest efect, este recomandată utilizarea jaluzelelor sau a obloanelor este. Păstrarea unei mici fante deschise permite luminii să pătrundă în încăperi, fără a fi necesară utilizarea becurilor, dar împiedică supraîncălzirea interioarelor. Puteți testa această soluție în timp ce stați lângă ferestre.

Va dura puțin timp până când veți observa cât de mult poate încălzi lumina solară suprafețele interioare în timpul verii.