Cum puteți obține reducerea vârstei de pensionare din cauza poluării! Lista actelor necesare

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 15 feb 2024, 12:10

Cum puteți obține reducerea vârstei de pensionare din cauza poluării! Lista actelor necesare

Sursa: arhivă

Românii care trăiesc în zone poluate și vor să reducă vârsta de pensionare, trebuie să țină cont de câteva aspecte. În acest context, Casa Județeană de Pensii Prahova a venit cu lămuriri.

În 2021, România era în top 3 țări din Uniunea Europeană cu cea mai mare poluare a aerului în zonele urbane. Astfel, media anuală a concentrației de particule fine este în continuare peste nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cine va putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani

Anumiți locuitori din țară vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani.

Despre cine e vorba?

Potrivit Observatorulph, locuitorii din 24 de localități din Prahova, inclusiv din Ploiești, pot beneficia de reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare, dacă domiciliul acestora se află în zone afectate de poluare ca urmare a faptului că își au domiciliu în zone afectate de poluare continuă.

Citește și: Pe ce dată intră pensiile pe card în luna februarie. Anunțul important făcut de președintele Casei Naționale de Pensii

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

„Pentru că este o pensie anticipat parțială, fără penalizare, cerută cu cel mult 2 ani înaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare, solicitanții trebuie să aibă stagiul complet de cotizare (fără perioadele asimilate – armată, invaliditate, facultate).

De asemenea, și în cazul acestui tip de pensie rămâne în vigoare interdicția adresată pensionarului de a lucra în această perioadă”,

a transmis Casa Județeană de Pensii Prahova.

Iată l ista completă a localităților din Prahova unde locuitorii pot opta pentru reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare: Albești Paleologu, Ariceștii Rahtivani, Băicoi, Bărcănești, Berceni, Blejoi, Boldești Scăeni, Bucov, Cocorăștii Colț, Dumbrava – Zănoaga, Gorgota, Mănești, Păulești, Ploiești, Poienarii Burchii, Puchenii Mari, Plopu, Râfov, Șirna, Târgșoru Vechi, Tinosu, Brazi, Valea Călugărească, Filipeștii de Târg.

Potrivit Casei Județene de Pensii Prahova, mai bine de 300 de prahoveni au beneficiat de aceste prevederi legislative.

Lista actelor necesare

Dacă sunteți eligibili pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, veți aveți nevoie de următoarele documente:

Citește și: Cum se obțin indemnizațiile pentru văduve 2024: Cine poate beneficia de această indemnizație și de ce documente aveți nevoie

  • cererea tip de pensii
  • carte de muncă original și copie,
  • copii livret militar
  • acte stare civilă,
  • acte studii
  • adeverința, în original, eliberată de serviciul de evidență al populației de care aparține titularul cu domiciliul, care să ateste că acesta a locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă.