Cum ramai fara bani printr-un singur "click"! Cele mai intalnite FRAUDE ONLINE. Afla care sunt

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 11 sep 2020, 07:55

Centrul European Cybercrime din cadrul Europol si Federatia Europeana a bancilor a lansat o campanie de prevenire a celor mai intalnite sapte tipuri de fraude in mediul online.

”Luna Europeana a Securitatii Cibernetice- The European Cyber Security Month (ECMS)” este o campanie de constientizare a Uniunii Europene menita sa promoveze securitatea in mediul online in randul beneficiarilor persoane fizice si companii, evidentiind cateva masuri simple pe care fiecare le poate lua pentru a-si proteja datele personale, financiare si profesionale.

Potrivit recomandarilor  IOCTA 2018 (Internet Organised Crime Threat Assesment), cea mai eficienta metoda de aparare impotriva amenintarilor de tip social engineering este reprezentata de educatia potentialelor victime care, in cazul de fata, pot fi toti cei care acceseaza Internetul.

Iata care sunt cele mai intalnite fraude din mediul online:

  1.     Frauda ”Mesaj de la sef” (CEO fraud): Vizeaza angajatii autorizati sa efectueze plati. Autorul suna sau trimite un e-mail, pretinzand ca este unul din managerii de top din companie si ii determina sa plateasca o factura falsa ori sa efectueze un transfer din contul firmei.
  2.      Fraude cu facturi (Invoice fraud): O firma este contactata de cineva care pretinde ca este reprezentantul unui furnizor de bunuri/servicii legitim.
    Angajatii cu atributii de efectuare de plati sunt determinati sa plateasca, pe viitor, facturi false in conturile autorilor.
  3.     Phishing/Smishing/Vishing: Autorii te apeleaza telefonic, iti trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care te induc in eroare, pentru a-ti divulga date personale, financiare ori de securitate.
  4.     Website-uri bancare contrafacute (Spoofed bank website fraud): Autorii folosesc mesaje de tip ”phishing” cu link-uri catre site-uri bancare false. 
    Odata ce ai accesat link-ul, prin metode diverse, si se colecteaza ilegal datele personale si/sau bancare. Site-ul contrafacut va arata precum cel legitim pe care il imita, cu foarte mici diferente, deseori greu sesizabile.
  5.      Iubire prefacuta (Romance scam): Autorii pretind ca sunt indragostiti si isi doresc o relatie cu potentiala victima.  Desi debuteaza pe site-uri de intalniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe retele sociale pentru mentinerea contactului, castigarea si exploatarea increderii.
  6.     Furtul de date personale (Personal data theft): Autorii iti colecteaza nelegitim datele personale de pe retele de socializare. Datele tale pot fi vandute altor infractori sau folosite pentru a-ti accesa conturile bancare, contracta imprumuturi ori derula afaceri ilegale in numele tau.
  7.     Fraude cu investitii si cumparaturi online (Investment and online shopping scams): Autorii iti ofera oportunitati ”speciale” de investitii cu profituri rapide...
    sau iti prezinta ”oferte-bomba” de ”chilipiruri” in mediul online.