Cum readuci la viață o plantă care s-a uscat. 5 metode eficiente

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 11 dec 2021, 02:08
Cum salvați plantele uscate
Sursa: unsplash.com

O plantă care s-a uscat poate fi readusă la viață. Iată cele mai eficiente metode, simple și la îndemâna oricui.

Dacă aveți plante de apartament, cu siguranță canicula le-a creat probleme, indiferent cât de mult le-ați îngrijit. Nu aveți însă motive de supărare! Există câteva trucuri, prin care le puteți readuce la viață. 

Cum salvați plantele uscate

Plantele de apartament sunt și frumoase, dar oferă și un aspect plăcut camerei în care sunt așezate. Vara, acestea au însă de suferit, din cauza temperaturilor ridicate.

Tuturor ni s-a întâmplat, cel puțin o dată, să observăm că plantele s-au uscat și să ne gândim că va trebui să le aruncăm și că nu ne mai putem bucura de florile lor. 

Aceasta problemă poate fi însă remediată! Plantele ofilite pot fi readuse la viață, cu ajutorul unor metode, pe care le poate folosi oricine. 

1. Tăiați frunzele uscate

Cu o foarfecă, tăiați cu atenție fiecare frunză ofilită, dar și florile sau chiar ramurile care s-au uscat. Aveți grijă să tăiați chiar de la bază, ca să poată crește altele. 

Trebuie să rămână doar tijele care sunt verzi. În acest fel, planta se va regenera. 

2. Udați planta care s-a uscat

Aveți grijă să nu puneți niciodată prea multă apă, pentru că plantele se pot ofili și din cauza asta.

Ideal este să udați florile seara, când nu este foarte cald și să țineți cont de nevoile respectivei plante. 

În general, plantele se udă atunci când solul este uscat. Apa se pune puțin câte puțin, până când observați că solul se umezește. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

3. Schimbați ghiveciul 

Dacă observați că planta s-a mărit considerabil, înseamnă că nici ghiveciul nu mai este potrivit pesntru ea. În acest caz, este obligatoriu să mutați floarea într-un ghiveci mai mare. 

Schimbați neapărat și pământul, dar țineți cont de ce anume are nevoie respectiva plantă. Nu uitați că unele flori au nevoie și de pietriș. 

4. Puneți-le plantelor substanțe nutritive

Ca să rămână sănătoase și să nu se ofilească, plantele au nevoie și de puțin ajutor nutritiv. Dacă nu vreți să cumpărați de la magazine diferite substanțe, puteți apela cu încredere la soluții naturale. 

De exemplu, zațul de cafea este foarte util. La fel de bune sunt și pliculețele de ceai. 

Nu uitați de îngrășământul pentru plante, care le va ajuta să rămână verzi și să nu facă nicio boală. 

5. Schimbați poziția plantei

O altă soluție care poate funcționa în cazul unei plante ofilite este să-i mutați locul. Este posibil să nu-i priască locul în care ați așezat-o inițial și astfel să se usuce. 

Dacă se află în bătaia directă a razelor de soare, încercați să o mutați undeva unde este mai multă umbră. În cazul în care este deja la umbră, se poate să aibă nevoie de mai multă lumină.

Plantele se pot regenera

Dacă ați încercat toate metodele enumerate mai sus și nimic nu a funcționat, puteți apela la soluția extremă. Astfel, tăiați planta de tot și plantați-o din nou. 

Aveți grijă să o udați constant și să nu o lăsați în bătaia directă a razelor de soare. După câteva săptămâni, veți observa că vor reapărea frunze noi, ceea ce înseamnă că planta s-a prins așa cum trebuie. 

Acum este momentul să o mutați într-un loc luminos, până când va crește suficient de mult. 

De asemenea, un alt truc care dă rezultate este să preparați un amestec dintr-o coajă de banană, o jumătate de cană de zaț de cafea și cojile de la două ouă. 

Amestecați foarte bine aceste ingrediente, într-un blender, ca să obțineți o pastă. La final, adăugați și puțină apă. Soluția astfel obținută se pune pe pământul plantei ofilite. 

Nu va dura mult, până când floarea își va reveni, pentru că își va lua toți nutrienții de care are nevoie din ingredientele de mai sus.