Cum recunoaștem ambalajele cu garanție! Tot ce trebuie să știi despre Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)

Author: Oana Picerea

Cum recunoaștem ambalajele cu garanție

Sursa: Kanal D

Sistemul de Garanție- Returnare a intrat în vigoare în urmă cu patru luni, în România. Ambalajele cu garanție pot fi ușor recunoscute prin intermediului simbolului de pe ambalaj.

Sistemul de Garanție- Returnare (SGR) a devenit funcțional în România încă din luna noiembrie a anului 2023. Pentru românii care nu recunosc încă simbolul ambalajelor cu garanție, vă prezenăm în cele de mai jos cum arată acesta:

Cum recunoaștem ambalajele cu garanție

Simbolul din fotografia de mai jos apare pe toate ambalajele din plastic, sticlă sau metal pentru care plătim garanția de 50 de bani. Toți producătorii de băuturi sunt obligați să afișeze acest marcaj pe etichetă.

De ce este important să rețineți acest simbol? Încă mai sunt la raft ambalaje pentru care nu plătim garanție. Sistemul de Garanție- Returnare se află într-o perioadă de tranziție, iar magazinele trebuie să scape încă de stocurile vechi. Căutând simbolul pe etichetă, veți știi ce ambalaje puteți returna pentru a primi cei 50 de bani înapoi.

Pe ce produse veți găsi acest simbol? Simbolul de Garanție- Returnare este regăsit toate băuturile ambalate în sticlă, pet, doză de aluminiu, fie că vorbim de apă, sucuri acidulate, bere, vin sau alte băuturi alcoolice. De menționat este faptul că simbolul îl regăsim doar pe băuturile care au un volum între 100 de ml și 3L.

Unde puteți returna ambalajele 

Într-un efort de gestionare responsabil a deșeurilor, aparatele de colectare automată a ambalajelor devin tot mai comune în hipermarket-uri și alte magazine mari. Aparatele de colectare le puteți găsi în supermarket-uri, magazine mari, dar și în unele magazine mici.

Cu toate acestea, experiența utilizatorilor poate varia în funcție de condițiile ambalajelor. Dacă unele ambalaje nu sunt acceptate de aparat, acest lucru poate fin din cauza absenței garanției, ambalajelor deteriorate sau faptului că acestea nu sunt complet golite de conținut.

Pentru magazinele mici, colectarea manuală rămâne o opțiune viabilă, unde angajații verifică fiecare ambalaj pentru a se asigura că respectă standardele de returnare. Pentru a facilita acest proces, proprietarii de magazine primesc kituri de colectare SGR, care includ saci de plastic, sigilii și suporți pentru saci.

De când a fost demarat programul din decembrie 2023 și până la finalul lunii februarie, au fost puse pe piață 515 milioane de ambalaje cu garanție. Dintre acestea aproximativ 23 de milioane au fost colectate.

Urmăriți mai multe în materialul video de mai jos:

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.