Cum reduci factura la curentul electric. Un obiect din casă trebuie scos din priză pe timpul nopții

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 03 oct 2022, 08:50

Cum să reduci consumul de energie electrică

Sursa: Unsplash

Odată cu majorarea tarifului pentru curentul electric, românii încearcă să găsească diferite soluții prin intermediul cărora să micșoreze factura la lumină. Totuși, mulți oameni nu iau în calcul anumite detalii care reprezintă factori importanți pentru creșterea sumei necesare de plată pentru energia electrică.

Anul 2022 vine la pachet cu o majorare a prețurilor mai multor utilități printre care se numără și energia electrică. Aceasta se scumpește foarte mult începând cu prima lună a noului an, românii fiind nevoiți să scoată din propriul buzunar sume uriașe pentru plata curentului electric.

Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care dacă le pui în aplicare, factura de la energia electrică va fi mai mică, economisind astfel mai mulți bani.

Iată ce trebuie să faci și obiect trebuie neapărat să scoți din priză pe timpul nopții pentru a reduce consumul curentului electric al locuinței:

Ce obiect trebuie scos din priză imediat după utilizare: mărește factura la curent mai mult decât te aștepți

Pentru a economisi cât mai mulți bani pentru plata energiei electrice, majoritatea românilor încearcă să folosească cât mai puțin aparatele casnice care trebuie băgate în priză și să țină luminile din locuință pornite pentru cât mai scurt timp posibil.

Cu toate acestea, aproape toată lumea uită un detaliu important care încarcă extrem de tare contorul.

Unul dintre obiectele care consumă cel mai mult curent pe perioade lungi de timp este încărcătorul de telefon. Acesta este de multe ori ignorat deoarece se consideră că el nu are capacitate puternică și astfel nu poate consuma multă energie.

Citeste si: Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să beneficiezi de schema de compensare pentru consumul de gaze în 2022

Telefonul mobil a devenit indispensabil în viața de zi cu zi a oamenilor ceea ce face încărcarea acestuia un obicei repetat în mod zilnic sau uneori chiar de mai multe ori în decursul unei singure zile. Din această cauza, încărcătorul de telefon este un obiect care se află aproape permanent în priză în majoritatea gospodăriilor din țară.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Acest obiect nu ar trebui să reprezinte un factor al încărcării facturii la curent dacă nu s-ar afla non-stop în priză. Puțină lume știe, însă încărcătorul telefonului mobil consumă energie electrică chiar și atunci când este în stare de „stand-by”. Chiar dacă obiectul în sine are un consum mediu aproximativ de doar 0,1 wați, el reprezintă unul dintre accesoriile electrice care consumă cel mai mult curent pe termen lung.

Astfel, pentru a micșora considerabil suma de bani pe care trebuie să o scoți din propriul buzunar pentru plata facturii la curent ține-ți telefonul la încărcat pentru mai puțin timp și scoate încărcătorul din priză imediat după ce ai terminat utilizarea acestuia.

Trucuri pentru reducerea energiei electrice

În 2022 prețurile pentru mai multe utilități s-au majorat foarte mult în comparație cu alți ani.

Printre acestea se numără gazele naturale și energia electrică, care s-au scumpit în noul an, dându-le bătăi de cap multor români. Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie a făcut publice câteva sfaturi utile, care, dacă sunt puse în practică, te vor ajuta să economisești bani pentru facturile la energie. Iată ce trebuie să faci:

  • Folosește lumina naturală cât mai mult posibil și nu aprinde becurile decât dacă e necesar acest lucru;
  • Stinge toate luminile din casă atunci când părăsești locuința;
  • Folosește becuri fluorescente sau LED deoarece acestea sunt mult mai economice decât cele clasice, incandescente;
  • Folosește un senzor de mișcare care aprinde lumina doar atunci când cineva este într-una din zonele gospodăriei;
  • Schimbă-ți aparatele electrocasnice din casă cu unele noi de clasă superioară (A, A+, A++, etc.) deoarece acestea consumă mult mai puțin curent electric;

Citeste si: Ce se întâmplă cu centralele de apartament de la 1 ianuarie 2022. Anunțul care îi alarmează pe proprietari

  • Atunci când speli obiecte de îmbrăcăminte la mașina de spălat, umple-o pe aceasta cu haine pentru a nu mai fi nevoie să speli a doua oară într-un interval relativ scurt de timp;
  • Spală hainele la mașina de spălat la o temperatură de 40 de grade Celsius în loc de 60 deoarece economisește energie electrică;
  • Evită să folosești uscătorul de rufe electric deoarece acesta este unul dintre aparatele casnice care consumă cel mai mult curent;
  • Dezgheață congelatorul în mod regulat deoarece gheața din interiorul său face ca aparatul să consume cu 30% mai multă energie electrică decât în mod normal;
  • Folosește prelungitoare cu întrerupător on/off sau prize programabile;
  • Scoate din priză aparatele consumatoare de curent în caz de neutilizare, pentru a evita consumul în stand-by;
  • Scoate toate încărcătoarele din priză atunci când acestea nu sunt utilizate;
  • Folosește aerul condiționat doar pe modul „economic”.

 

Sursă: playtech.ro