Accidentul de pe pârtia din Borșa a scos la iveală pericolele ascunse ale practicării sporturilor de iarnă fără o evaluare atentă a condițiilor de pe pârtie.
Cum s-a produs accidentul de pe pârtia din Borşa
Tânărul, care locuia în stațiune și cunoștea foarte bine traseul, era echipat corespunzător și obișnuit cu pârtia. Cu toate acestea, impactul a fost atât de puternic încât echipamentul de protecție nu a putut să-i salveze viața.
Martorii susțin că schiorul din Târgu Lăpuș, un bărbat de 33 de ani, cobora cu o viteză extrem de mare și, din cauza stratului de gheață de la suprafața pârtiei, nu a mai reușit să își controleze schiurile. Ciocnirea a fost inevitabilă și i-a proiectat pe cei doi zeci de metri pe zăpadă.
„Mergea de mic şi pe pârtia aceasta.
Un jandarm aflat în patrulare a intervenit imediat pentru a acorda primul ajutor și a alertat serviciile de urgență.
„Am observat două persoane căzute la pământ, una fiind inconştientă. I-am acordat primul ajutor, iar apoi am solicitat sprijint Salvamont Borşa şi echipajelor medicale", a explicat jandarmul montan, potrivit sursei citate.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Un alt accident de schi s-a produs în Voineasa
Accidentul tragic din Borșa nu a fost un caz izolat în acest sfârșit de săptămână. Salvamontiștii din Poiana Brașov au fost solicitați pentru peste 120 de intervenții, un număr alarmant care evidențiază riscurile la care se expun turiștii.
„Sunt mulţi care nici nu se uită şi vin cu foarte mare viteză printre noi"/ „Se schiază tare chiar dacă e aglomerat. Cumva, am avut şi eu un sentiment că nu sunt în siguranţă", au povestit câțiva turiști.
În stațiunea Voineasa, un alt incident grav s-a produs după ce o schioare a provocat o coliziune violentă. Un bărbat care a fost lovit a povestit ulterior că impactul a fost atât de puternic încât casca i s-a spart în momentul în care capul i-a lovit stratul de zăpadă bătătorită. Inițial, efectele nu au părut grave, însă, la scurt timp, au apărut migrene și un hematom.
Experții în siguranță montană avertizează că mulți turiști supraestimează propriile abilități și nu țin cont de condițiile dificile de pe pârtie. În special, suprafața înghețată a zăpezii face ca frânarea să fie mult mai dificilă, iar viteza atinsă să fie greu de controlat.