Cum sa ai grija de sanatatea familiei

Author: Oana Iosif

In eventualitatea in care ai iesi acum pe strada si ai intreprinde un sondaj, in cadrul caruia i-ai intreba pe oameni care este cel mai important lucru din viata lor, care crezi ca ar fi raspunsul in majoritatea cazurilor? Luand in calcul mai ales contextul din ultimele luni, suntem dispusi sa pariem ca raspunsul va fi unul care vizeaza sanatatea familiei, intr-un procent covarsitor chiar. Nu-i asa ca la asta te-ai gandit si tu?

Ei bine, vestea buna este ca in majoritatea cazurilor chiar ai un cuvant de spus in ceea ce priveste sanatatea celor dragi. In cele ce urmeaza o sa-ti oferim cateva ponturi si sfaturi valoroase pe care le poti aplica incepand chiar din acest moment. Garantam ca familia ta iti va fi recunoscatoare, chiar daca initial ar putea fi reticenti.

Investeste in preventie

Mai folositor decat sa vindeci este sa previi imbolnavirea. Asigura-te ca intreaga ta familie respecta normele de siguranta si se protejeaza corespunzator atunci cand interactioneaza cu alte persoane. Ai grija ca fiecare membru al familiei sa-si faca analizele si controlul medical cel putin o data pe an, pentru a putea tine sub observatie eventualele afectiuni aparute sau starea generala de sanatate. Acest aspect este cu atat mai important cu cat membrii familiei avanseaza in varsta.

In plus, nu subestima importanta unei asigurari medicale. Cea mai buna asigurare de sanatate privata va acoperi servicii precum spitalizarea, inteventiile chirurgicale si alte cheltuieli medicale, deci investeste timp si atentie in procesul de selectare a acesteia.

Alege un stil de viata sanatos

Stilul de viata sanatos pe care il adopti nu doar ca te va ajuta pe tine, dar va si servi drept exemplu pentru ceilalti membri ai familiei. Investeste in alimente de calitate pentru mesele in familie si asigura-te ca mai ales cei mici se hidrateaza corespunzator.

Miscarea si activitatile in aer liber sunt cu atat mai importante in procesul de crestere a copiilor, asadar obisnuieste-i pe acestia de mici cu sportul. Fie ca ii indrumi spre practicarea unui sport organizat sau le propui activitati alaturi de intreaga familie, ai grija ca exercitiul fizic sa fie o constanta in viata lor.

Te-ar putea surprinde acest lucru, dar sportul si miscarea pot si trebuie sa faca parte si din rutina membrilor seniori ai familiei. Chiar si la varste inaintate, acestia pot face exercitii fizice de intretinere sau macar plimbari de cateva ori pe zi. Orice fel de activitate conteaza pentru imbunatatirea sistemului imunitar.

Somnul si odihna sunt de asemenea elemente vitale pentru santate asadar, oricat de plina ar putea fi viata profesionala, asigura-te ca atat tu cat si partenerul/partenera aveti ore de culcare decente si le respectati. Nu mai vorbim de copii, in cazul carora somnul este necesar pentru o dezvoltare armonioasa.

Petrece timp de calitate alaturi de cei dragi

Nu mai este absolut niciun secret ca buna dispozitie este un factor vital al unei vieti implinite si sanatoase. Imbratisarile primite de la cei dragi, o vorba buna din cand in cand si chiar o vizita saptamanala pot face foarte mult bine, mai ales daca discutam despre cei mai in varsta.

Petrece timp de calitate alaturi de partener si alaturi de copii pentru a intari relatiile si pentru a-i cunoaste mai bine. Majoritatea cazurilor de depresie la adolescenti sunt cauzate si de relatiile defectuoase cu parintii. Depresia este o boala in sine, dar netratata poate duce la complicatii mult mai ingrijoratoare.

Incurajeaza discutiile sincere

Asa cum spuneam si mai sus, este nevoie de atentie si implicare in cresterea unui copil, dar cele mai multe probleme pot fi cauzate si de retinerea membrilor mai varstnici ai familiei de a-si comunica problemele de sanatate. Din frica sau din intentia de a nu-si ingrijora copiii, acestia aleg sa-si ascunda anumite dureri sau afectiuni, cateodata fiind prea tarziu cand le descoperiti. Trateaza-i cu respect si intelegere si acestia nu se vor ascunde de tine, prevenind astfel situatiile cu risc medical crescut.

Sanatatea este cel mai de pret bun al nostru si al familiei noastre, de aceea merita absolut orice efort pentru a o proteja!