Cum sa ai grija de sanatatea ta vara? Asa te protejezi mai bine!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 10 mar 2024, 01:20

Pentru o mare parte a lumii, vara a sosit deja sau va veni în curând. După mai bine de trei ani de la Covid-19, mulți sunt nerăbdători să reia activitățile!

Sursa: PixaBay

Pentru o mare parte a lumii, vara a sosit deja sau va veni în curând. După mai bine de trei ani de la Covid-19, mulți sunt nerăbdători să reia activitățile!

Pentru o mare parte a lumii, vara a sosit deja sau va veni în curând. După mai bine de trei ani de la declanșarea pandemiei Covid-19, mulți oameni sunt nerăbdători să reia activitățile pe care le-au pus în așteptare și să se lanseze în noi aventuri. Pentru a ne ajuta cu sfaturi pentru a ne menține sănătoși și a evita boli precum Lyme, enterovirus și Covid-19, a intervenit un analist medical, Dr.

Leana Wen. Wen este medic de urgență și profesor de politică și management în domeniul sănătății la Școala de sănătate publică Milken Institute School of Public Health de la Universitatea George Washington. Ea a fost anterior comisar pentru sănătate în Baltimore. Iată sfaturile ei pentru a rămâne sănătoși în timp ce vă distrați în această vară.

Ce ar trebui să ia în considerare oamenii care își propun să se distreze și să rămână sănătoși în această vară?

Dr. Leana Wen: Cea mai importantă acțiune este să vă optimizați sănătatea pe baza circumstanțelor medicale individuale.
Dacă aveți afecțiuni medicale cronice, cum ar fi tensiune arterială ridicată, diabet, probleme tiroidiene, colesterol ridicat, astm, obezitate sau alte afecțiuni, asigurați-vă că acestea sunt bine controlate. Puneți-vă la zi cu orice consultații medicale ratate și întrebați-vă medicul dacă mai este ceva de făcut pentru a fi mai sănătos, având în vedere condițiile medicale existente.


Multe persoane au ratat controale de depistare a cancerului, colonoscopii și alte îngrijiri preventive în perioada de vârf a pandemiei Covid-19. Discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale despre momentul în care trebuie să vă faceți următoarele teste de depistare a cancerului de col uterin, de sân, de colon și a altor tipuri de cancer.
Consumul de alcool a crescut în timpul pandemiei. Întrebați-vă dacă ați băut prea mult și lucrați pentru a reduce consumul dacă ați băut.
Dacă folosiți în mod regulat alte substanțe care creează dependență, inclusiv tutun, opioide și canabis recreațional, luați în considerare riscurile și căutați să reduceți consumul. Alte aspecte la care trebuie să vă uitați includ somnul și exercițiile fizice. Și, bineînțeles, sănătatea mintală este o parte importantă a sănătății și bunăstării generale. Obținerea unui tratament pentru depresie, anxietate și alte afecțiuni și abordarea stresului sunt esențiale pentru a rămâne sănătoși.
Boala Lyme este cea mai frecventă boală transmisă prin vectori în Statele Unite.
Vectorii sunt animale precum țânțarii și căpușele care răspândesc infecții, iar în cazul bolii Lyme, vectorii sunt anumite tipuri de căpușe care răspândesc o bacterie care provoacă Lyme. Pe termen scurt, boala Lyme se manifestă prin dureri musculare, dureri articulare, febră, erupții cutanate și dureri de cap. Problema este că unele persoane netratate trec la simptome de lungă durată care includ artrită, episoade de amețeli și palpitații, dureri nervoase continue și paralizie facială.

Cel mai bun mod de a preveni aceste consecințe este de a preveni în primul rând mușcăturile de căpușe. Purtați cămăși cu mâneci lungi și pantaloni atunci când mergeți în zone în care pot fi găsite căpușe, în special în lunile de primăvară și vară, când căpușele sunt cele mai răspândite. Folosiți un repelent pentru insecte care conține DEET.
Odată intrați în casă, examinați-vă pe dumneavoastră, copiii și animalele de companie pentru căpușe, ținând cont de faptul că acestea pot fi foarte mici. Îndepărtați căpușele imediat ce le găsiți. Păstrați căpușa într-un borcan mic sau într-o pungă Ziploc pentru identificare și contactați imediat furnizorul dumneavoastră de asistență medicală primară. Utilizarea timpurie și promptă a antibioticelor este foarte eficientă în tratarea bolii Lyme și în prevenirea evoluției către simptome pe termen lung.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Vara auzim foarte des despre enterovirusuri. Ce sunt acestea și cât de mult ar trebui ca oamenii să fie îngrijorați de ele?

Dr. Leana Wen: Enterovirusurile sunt o clasă de zeci de virusuri care sunt extrem de frecvente. Aproximativ jumătate dintre persoanele infectate cu ele nu se îmbolnăvesc deloc, în parte datorită expunerii anterioare. Dintre cei care se îmbolnăvesc, cei mai mulți au simptome de răceală obișnuită, cu febră, nas care curge, dureri de gât, tuse și dureri musculare. Unele enterovirusuri duc la tulburări gastrointestinale și ar putea include greață, vărsături și diaree. În cazuri foarte rare, aceste infecții virale pot afecta creierul și inima.
În Statele Unite, se estimează că între 10 și 15 milioane de îmbolnăviri sunt cauzate de enterovirusuri în fiecare an, de obicei între iunie și octombrie. Enterovirusurile sunt ușor transmisibile. Ele pot fi transmise prin intermediul picăturilor respiratorii- de exemplu, dacă o persoană infectată strănută sau tușește și acea picătură ajunge pe dumneavoastră sau dacă ajungeți să atingeți o suprafață contaminată. De asemenea, unele virusuri pot fi transmise prin intermediul salivei sau al scaunului unei persoane infectate.
Prevenirea include spălarea frecventă a mâinilor, în special după ce atingeți suprafețe utilizate în mod obișnuit. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate. Persoanele cu simptome ar trebui să rămână acasă și să evite contactele apropiate, cum ar fi sărutul, îmbrățișarea și împărțirea ustensilelor cu alte persoane. Igienizarea regulată a suprafețelor atinse frecvent poate contribui, de asemenea, la reducerea transmiterii.

Citește și: Cât timp alăptezi bebele va influenta cum se va descurca la scoala?

Citește și: Cinci reguli de aur pentru a avea o alimentație sănătoasă

Citește și: Respirația bucală ar putea să vă strice somnul! Cum să o remediați?