Cum să alegi cei mai talentați angajați pentru compania ta?

Author: Diana Tilă

Descoperirea candidatului perfect poate fi echivalată unei adevărate provocări profesionale în lipsa unei strategii inovatoare și eficiente. Astăzi, există o mulțime de soluții proactive de recrutare, care pot depăși abordările convenționale ale trecutului. În aceste etape extrem de importante, focusul unui manager și al echipei sale de recrutare ar trebui îndreptat spre identificarea unor candidați potriviți culturii organizaționale a companiei lor. Așadar, dacă ești interesat să îți îmbunătățești calitățile de recrutor, citește mai departe sfaturile de mai jos. 

Iată cum să creezi o strategie eficientă pentru a selecta cei mai buni candidați:

1. Stabilește profilul candidatului ideal

Odată ce ai dat acceptul descrierii finale a jobului, cu responsabilități și obiective specifice, stabilirea cât mai clară a profilului candidatului ideal este primul pas în descoperirea viitoarelor talente ale companiei. Este important să incluzi în descrierea job-ului, atât competențele tehnice necesare, cât și trăsăturile personale și abilitățile interpersonale care sunt esențiale pentru obținerea unui post în compania pe care o reprezinți. Nu uita să menționezi echipei de recrutare să precizeze nivelul de studii și experiența necesară pentru ocuparea postului.

2. Ia în calcul mai multe metode de recrutare

Pentru a atrage cât mai mulți candidați talentați, este important să folosești diverse metode de recrutare. Poți recruta intern, pe baza unor recomandări din partea colegilor, sau extern, prin intermediul platformelor de recrutare online sau prin participarea la târguri de joburi. Mai mult decât atât, utilizarea rețelelor de socializare este la fel de eficientă. Cu toate acestea, ține cont de faptul că fiecare opțiune are propriile avantaje și dezavantaje. Spre exemplu, variantele online pot să atragă un număr mai mare de aplicanți relevanți din diverse domenii, iar cea fizică, unul mai restrâns.

3. Efectuează o preselecție riguroasă

O preselecție eficientă te poate ajuta să identifici candidații cu adevărat potriviți pentru pozițiile din compania ta. După ce ai analizat CV-urile și ai confirmat telefonic detaliile importante cu echipa de recrutare, poți folosi o serie de teste de competențe tehnice și de personalitate pentru a măsura abilitățile specifice ale candidaților în raport cu cerințele companiei. De asemenea, poți evalua competențele lingvistice ale viitorilor angajați cu ajutorul unui audit lingvistic - cu ajutorul acestei testări vei afla câte limbi străine cunosc aceștia. Spre exemplu, testarea Eucom.ro îți oferă două module de evaluare diferite (orală și scrisă) în peste 33 de limbi, cu rezultate rapide.

4. Evaluează abilitățile candidaților

Testele practice sunt excelente pentru a evalua abilitățile reale ale unui candidat. Solicită candidaților să rezolve probleme specifice rolului sau poziției pe care urmează să o ocupe. Poți oferi sarcini practice care imită munca în cadrul noului job sau te poți folosi de câteva teste tip formular pentru a evalua abilitățile lor tehnice. 

5. Ascultă opiniile echipei de selecție

Dacă ai identificat mai mulți candidați potriviți pentru același post, înainte de a lua decizia finală, poartă o discuție cu echipa de selecție. Atunci când asculți opiniile și sugestiile unor persoane de încredere, poți găsi o nouă perspectivă care te va ajuta să iei cea mai bună decizie.

În concluzie, o abordare strategică și bine planificată te va ajuta să alegi cei mai buni candidați. Ține cont de sfaturile menționate mai sus și formează-ți o echipă talentată și capabilă să contribuie la succesul companiei tale.

 

 

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.