Cum să alegi cel mai bun invertor solar pentru sistemul tău

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 02 mai 2023, 16:38

Dacă te-ai hotărât să îți construiești un sistem fotovoltaic, unul dintre cele mai importante elemente din sistemul tău va fi invertorul solar. Acesta va fi responsabil pentru transformarea curentului continuu produs de panourile solare în curent alternativ, care să fie folosit în case și clădiri. Dacă ai un sistem de panouri solare, alegerea unui invertor solar bun poate influența semnificativ performanța și chiar durata de viață a sistemului.

Iată ce trebuie să știi înainte de a achiziționa cel mai bun invertor solar pentru sistemul tău

Evaluarea necesităților sistemului tău

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să evaluezi puterea sistemului tău. Acest aspect va determina în mare măsură tipul de invertor solar de care ai nevoie, precum și dimensiunea acestuia. O putere mare a sistemului tău va necesita un invertor solar puternic, iar o putere

mică necesită un invertor solar mai mic, dar indiferent de necesitățile pe care le ai, pe Tik.ro găsești mai multe tipuri de invertoare solare din care poți să alegi.

Tipul de instalare

Următorul factor important de luat în considerare este tipul de instalare. Există două tipuri principale de instalări - cu conexiune la rețea (Grid-tie) sau fără conexiune la rețea (Off-grid). Instalările cu conexiune la rețea au nevoie de invertori solari care să fie sincronizați cu rețeaua electrică. Invertorii pentru sisteme off-grid, pe de altă parte, sunt independenți și trebuie să poată gestiona toată energia produsă.

Tipul de tehnologie utilizată

În funcție de tehnologia utilizată, există două tipuri de invertori solari: invertori cu transformator și invertori fără transformator. Invertorii cu transformator sunt mai scumpi, dar au o durată de viață mai lungă și sunt considerați mai fiabili. Invertorii fără transformator sunt mai ieftini și mai ușori, dar sunt mai puțin durabili decât cei cu transformator.

Durata de viață și garanția

Durata de viață și garanția sunt două aspecte cruciale de luat în considerare când alegi un invertor solar. Majoritatea producătorilor oferă o garanție de cel puțin 10 ani. Asigură-te că verifici această informație înainte de a cumpăra un invertor solar.

Costurile

Costul este un alt factor esențial. Invertorii solari variază în preț, în funcție de puterea și tehnologia utilizată. Invertorii cu transformator sunt mai scumpi decât cei fără transformator. De asemenea, dimensiunea și puterea vor afecta costul.

În concluzie, alegerea unui invertor solar bun este esențială pentru performanța și durata de viață a sistemului tău de panouri solare. Asigură-te că ai în vedere toți factorii importanți precum necesitățile sistemului, tipul de instalare, tehnologia utilizată, durata de viață, costurile și garanția. Odată ce ai luat în considerare toate aceste aspecte, vei putea să achiziționezi cel mai bun invertor solar pentru sistemul tău și să te bucuri de beneficiile energiei solare.

 

 


Mona Nicolici vine duminica aceasta la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la 23:00, la Kanal D.