Cum alegi un pat între estetic și funcțional
Cu siguranță ai răsfoit pagini întregi căutând tipuri de paturi pentru dormitor. Dar știi ce anume ai nevoie? Iată câteva aspecte care te vor ajuta să alegi patul potrivit pentru tine, dar și pentru dormitorul tău:
1. Alege între pat cu tăblie și unul plat
Avantajul unui pat cu tăblie este că are un impact vizual impresionant și te va face să te simți ca într-un dormitor regal. Există o mulțime de astfel de modele, de la cele masive și plușate sau tapițate cu aspect luxos, până la cele simple din lemn, placaj sau metal.
De regulă este poziționat pe mijloc, așadar, restul mobilierului din dormitor trebuie gândit astfel încât să contrabalanseze acest aspect masiv.
2. Patul trebuie să mențină corpul într-o poziție optimă
Un pat bun trebuie să fie adecvat pentru dimensiunea, forma și nevoile specifice ale persoanei care doarme. Pentru a susține cât mai bine spatele, indicate sunt paturile cu arcuri sau somiere cu lamele flexibile. Pentru persoanele care nu au neapărat probleme cu spatele, dar nu-și găsesc niciodată o poziție comodă de dormit indiferent de câte perne ar folosi, patul reglabil este soluția salvatoare.
Dacă bugetul tău nu-ți permite să faci o astfel de investiție oricât de mult ți-ai dori, poți alege un pat basic, dar să pui accentul pe o saltea de foarte bună calitate. Există o mulțime de variante de saltele cu arcuri sau cu spumă de memorie.
3. Un pat nu trebuie să consume tot aerul dintr-o încăpere
Când alegi un model de pat, neapărat trebuie să ții cont de posibilitățile încăperii. Nu cheltui tot spațiul dormitorului cu un pat masiv, oricât de confortabilă ți se pare ideea de a te lăfăi într-un pat king-sized. Lipsa de spațiu din jurul patului poate duce la frustrări care nu mai sunt atât de relaxante. Imaginează-ți că-ți rămân doar câțiva zeci de centimetri în care să te învârți și că te lovești mereu de laturile patului.
4. Salvează spațiu și alege un pat multifuncțional
Există o mare varietate de paturi cu ladă incorporată ce îți permit să depozitezi perne și așternuturi, astfel încât să nu ai nevoie de un dulap suplimentar. Asta înseamnă economie de spațiu și de bani. Pe lângă asta, dacă optezi pentru un pat customizat, trebuie să știi că sunt la mare căutare cadrele de pat sub formă de rafturi, modele inspirate din platformele confecționate din paleți.
Decorează-le cu obiecte de artizanat, obiecte feng shui sau cărți, iar patul tău va avea propria personalitate.
5. Ce tip de pat îți permite bugetul
- Pat de tip cadru - este cel mai simplu și cel mai ieftin model și ocupă cel mai puțin spațiu;
- Pat cu platformă - de regulă înseamnă o simplă suprafață din lemn masiv fixată direct pe podea, peste care se pune salteaua; prețurile diferă în funcție de lemnul folosit pentru cadru, însă sunt tot printre cele mai ieftine;
- Pat cu baldachin - este indicat doar dacă ai un tavan înalt, fiind modalitatea perfectă de a compensa acest spațiu gol; se încadrează în categoria de preț middle;
- Paturi supraetajate - sunt ideale pentru dormitoare comune iar prețurile sunt din categoria middle de cele mai multe ori;
- Pat dublu cu sertar - este un model destul de popular în SUA. Practic, există un al doilea pat mai subțire ce se trage ca un sertar și care oferă un spațiu extra de dormit. Acest model tinde spre un buget mai mare;
- Pat de tip sanie - de regulă are dimensiuni mari, un aspect masiv și totodată tradițional, dar și un preț destul de ridicat;
Patul este punctul central al unui dormitor, fiind adesea și cea mai mare piesă de mobilier din această încăpere. Însă nu trebuie să uiți că cerințele și nevoile de susținere ale corpului diferă de la o persoană la alta, așa că nu este suficient ca un pat să arate bine din punct de vedere al design-ului. Stilurile de viață ale oamenilor și conformațiile corpurilor sunt diferite. Așadar, când alegi un pat, trebuie să-ți simți corpul confortabil, în primul rând.