Cum sa alegi culoarea potrivita pentru tabla acoperisului tau?

Author: Oana Picerea

Alegerea culorii potrivite pentru tabla acoperisului este un proces interesant, cu atat mai mult cu cat, in prezent, piata abunda in oferte variate. Cu toate acestea, este important sa nu uiti ca alegerea culorii pentru tabla unui acoperis nu ar trebui sa fie ultima etapa, pentru ca acoperisul este o investitie importanta si de lunga durata. Iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont inainte de a lua decizia finala in alegerea culorii pentru tabla de acoperis.

Tine cont de clima in care locuiesti

Este cunoscut faptul ca anumite culori absorb caldura, in vreme ce altele o reflecta. Acest lucru ramane valabil si in cazul culorii tablei de pe acoperis. In functie de aceasta, temperatura din interiorul casei se poate modifica cu pana la 7 grade. Astfel, culorile deschise ale acoperisurilor deviaza lumina soarelui si ajuta la mentinerea temperaturilor scazute intr-o regiune cu clima calda, in vreme ce culorile inchise absorb caldura si o mentin, ceea ce este un avantaj in zone cu clima mai rece. Totodata, culorile inchise topesc zapada si gheata mai repede.

Tine cont de culorile exterioare ale locuintei tale

Acoperisul si peretii exteriori ai casei formeaza un tot unitar si trebuie armonizate. Prin urmare, culoarea pentru tabla de pe acoperis si culoarea exterioara a casei trebuie sa se potriveasca si sa tina cont de toate elementele de design exterior ale constructiei. Acestea includ peretii, pardoseala, ferestrele, peisajul, cat si alte aspecte. Alegand pentru acoperis o culoare care se completeaza armonios cu toate aspectele de design ale casei, vei obtine un deisgn echilibrat si placut. De asemenea, cand alegi culoarea pentru tabla de acoperis tine cont de faptul ca aceasta isi schimba nuanta in functie de lumina.

Tine cont de imprejurimi

Atunci cand alegi culoarea pentru acoperis ar trebui sa tii cont si de imprejurimi. De exemplu, daca locuiesti intr-o zona rurala, se recomanda sa optezi pentru tonuri pamantii precum maro, rosu sau galben. Aceasta paleta de culori se completeaza placut cu natura si mediul inconjurator. Pe de alta parte, pentru culoarea acoperisurilor din centrul orasului unde arhitectura este moderna, se recomanda o schema de culori mai distinsa, precum negrul sau argintiul. Pentru culoarea acoperisurilor de pe coasta marii sau a oceanului, pentru a pastra tema nautica, se poate opta pentru albastru inchis, trucoaz sau cian.

Ramai subtil sau fii indraznet

Acoperisul casei este primul care va atrage privirile trecatorilor. Poti alege sa faci o declaratie indrazneata in culori stralucitoare care sa atraga atentia, sau sa optezi pentru nuante subtile care se amesteca discret cu mediul inconjurator.

Tine cont de cartierul in care locuiesti

Daca locuinta ta face parte dintr-un cartier sau o zona rezidentiala, cu siguranta exista un consiliu sau o asociatie de proprietari care poate avea prevederi si reguli in ceea ce priveste culoarea si stilul acoperisurilor. De aceea, inainte de a actiona si a incepe repararea sau schimbarea acoperisului, asigura-te ca ideile pe care le ai nu intra in conflict cu regulile comunitatii in care se afla casa ta. Daca nu exista astfel de reguli, ar fi ideal sa te asiguri ca nu vei alege o culoare de acoperis care sa contrasteze deranjant cu cea a acoperisului vecinului.

Tine cont de disponibilitatea culorilor

In functie de antreprenor sau firma de acoperisuri la care ai apelat, este posibil sa nu ai acces la toata paleta de culori si sa fii nevoit sa te limitezi la ceea ce ti se ofera. O solutie ar fi sa optezi pentru tabla acoperis necolorata si sa aplici culoarea dorita ulterior, dar acest lucru s-ar putea sa nu fie o varianta foarte atractiva, din cauza ca ar presupune costuri suplimentare pentru tine.

Vizualizeaza culorile la fata locului

Un alt lucru pe care ar trebui sa il faci atunci cand alegi culoarea pentru tabla de acoperis este sa o vizualizezi la fata locului. S-ar putea sa crezi ca o anumita nuanta va arata bina pentru acoperisul tau, dar realitatea sa fie complet diferita. Nu uita ca anumite finisaje, mate sau lucioase, pot schimba complet aspectul asupra unei culori. Solicita firmei mostre de culoare pentru a imbunatati procesul de decizie.

In final, daca tot ai probleme in alegerea culorii pentru tabla de acoperis, apeleaza la expertii in domeniu care, cu siguranta, vor fi incantati sa te ajute.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.