Cum să alegi o canapea potrivită pentru camera de zi ?

Author: Diana Tilă

Canapelele mari și confortabile sunt deja o frumusețe doar să le vezi, dar cu siguranță nu sunt o alegere bună pentru o cameră mai mică. Alegerea unei canapele pentru sufrageria ta în ceea ce privește dimensiunile acesteia poate prezența adevărate provocări și obstacole. Canapeaua este de obicei punctul focal al spațiului din living. Este o piesă de mobilier pentru relaxare, de petrecere a timpului cu prietenii și familia, iar atunci când este bine aleasă, poate avea un impact real asupra designului întregului interior. 

Cum să alegi corect canapeaua?

Înainte de a cumpăra o canapea, ia în considerare câteva întrebări cheie. Are canapeaua forma potrivită pentru camera pe care ai ales-o? Nu încurcă spațiul? Este suficient de mare pentru a găzdui toți membrii familiei simultan sau chiar și oaspeții? Acestea sunt toate întrebările pe care trebuie să le ai în minte înainte de a cumpăra o canapea, ca să nu mai vorbim dacă această se va potrivi când intră pe ușa din față sau în lift.

Care sunt dimensiunile standard ale canapelei?

O canapea standard măsoară de obicei între 170 și 240 cm lungime, cea mai comună lungime a canapelei fiind de 210 cm. O astfel de canapea este potrivită pentru trei persoane. Canapelele mai mici pentru două persoane sunt mai scurte și tind să aibă în jur de 150 cm lungime. Lungimea nu este singura măsură de luat în considerare. Gândește-te și la înălțimea canapelei - cum va arăta în cameră. Altfel, o canapea mai înaltă va arăta mai bine într-un spațiu cu tavane joase decât cu cele înalte. Înălțimea canapelei variază de obicei între 65 și 90 cm. Poți alege canapele Grandbazaar.ro, deoarece sunt disponibile în mai multe dimensiuni și se potrivesc în orice living. 

Acordă atenție și adâncimii scaunului. Adâncimea standard a canapelei de la spatele canapelei până în față este de aproximativ 85 până la 90 cm. Este necesar să iei în considerare adâncimea astfel încât să nu cumperi ceva confortabil și adânc, dar care aglomerează spațiul, sau o canapea care nu este suficient de adâncă și nu te poți așeza confortabil și nu te poți relaxa pe ea.

Cum să alegi dimensiunea canapelei în funcție de dimensiunile camerei

Pe lângă dimensiunile canapelei în sine, este importantă și dimensiunea camerei în care vrei să o așezi. Măsoară lungimea și lățimea camerei. Acest lucru îți va spune cât spațiu poți ocupa. Canapeaua nu trebuie să ocupe mai mult de două treimi din lungimea încăperii, pentru a nu copleși spațiul. Gândește-te cum altfel vrei să folosești camera - probabil că nu vei avea doar o canapea în living. Cel mai probabil vei avea nevoie de un loc unde să pui un pahar de vin sau o ceașcă de ceai, ceva spațiu de depozitare sau, eventual, scaune suplimentare. Acordă atenție locației caloriferului pentru că acesta să nu împiedice până la urmă locația canapelei, sau invers, astfel încât canapeaua să nu împiedice degajarea căldurii.

Cum se măsoară o canapea de colț

Colțarul este cea mai bună soluție pentru un spațiu mare. Pe un colțar pot stă mai mulți oameni deodată, motiv pentru care a devenit un trend permanent. Alegerea dimensiunilor potrivite ale coltarului este puțin mai complicată, deoarece trebuie să ținem cont de mai multe dimensiuni – inclusiv de adâncimea scaunului de colțar, înălțimea și lățimea ambelor laturi. De obicei ai o alternativă pe stânga sau pe dreapta din care să alegi - alege în funcție de spațiul din cameră și de alte piese de mobilier aflate în încăpere.

Unele canapele pot fi adaptate ambelor alternative, aripa laterală a canapelei poate fi montată în stânga sau în dreapta, după cum îți convine. Înălțimea canapelei de colț este de obicei aceeași peste tot. Dacă canapeaua pe care o alegi are înălțimi diferite, măsoară partea cea mai înaltă pentru a vedea dacă va intra pe ușă. Canapelele în formă de L sunt de obicei realizate din unități mai mici, astfel încât să fie mai ușor de mutat în locația finală în care le asamblezi.

Dimensiuni pentru picioare, cotiere, spătare

Picioarele vizibile ale canapelei ridică corpul acesteia de pe sol și-i ușurează masa. Pe de altă parte, canapelele care sunt așezate pe podea și nu au picioare vizibile fac ca canapeaua să pară parte din arhitectura camerei. Mai simplu spus: picioarele înalte sunt utile într-un spațiu mai mic, deoarece mai mult spațiu pe podea creează iluzia unei încăperi mai mari. Canapele cu picioare ascunse arată grozav în spații mari și camere bine amenajate.

Cotiera este un alt aspect important când vine vorba de design interior. Există multe opțiuni și stiluri diferite din care să alegi. Gândește-te la modul în care utilizezi această parte. Este un loc unde să-ți relaxezi mâna sau să pui o carte sau o ceașcă de ceai? O cotieră mai subțire înseamnă, de obicei, și mai mult spațiu de relaxare și arată elegant. Cotierele mai mari sunt potrivite pentru spații mai mari. 

Spatele canapelei determină dacă canapeaua arată cozy sau mai formală. Spătarul solid este un element formal elegant, spătarul căzut și mai moale creează o impresie de relaxare. În ambele cazuri, pernele completează confortul.

Canapeaua modulară

Canapelele modulare sunt soluții foarte practice pentru spații mici și mari. Acestea constau dintr-o serie de piese mobile – module pe care le poți conecta, separa și muta oricând, după cum este necesar. Acestea pot fi ușor de urcat la etaj și intră fără probleme pe orice ușa. O canapea modulară poate fi soluția ideală pentru un living modern și care nu dispune de dimensiuni spectaculoase.

După cum vezi, dimensiunea și forma canapelei  joacă un rol extrem de important atunci când faci alegerea. Desigur, mai sunt și alte criterii de selecție, cum ar fi culoarea, materialul, lăzile de depozitare, extensibilă sau fixă și așa mai departe. Însă, în primul rând, trebuie să începi cu selectarea dimensiuni, pentru că, indiferent de celelalte aspecte, dacă o canapea nu va intra în livingul tău, atunci restul nu mai contează.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.