Cum să alegi plantele potrivite pentru locuința ta? 3 sfaturi ce te vor ajuta garantat

Author: Madalina Maftei

A venit primăvara și simți nevoia să redai un aer fresh locuinței tale? Plantele ar putea fi soluția. Pe lângă aspectul decorativ, ele au și beneficii pentru sănătate, precum purificarea aerului și reducerea nivelului de stres. Cu toate acestea, alegerea lor corectă poate fi o provocare deoarece trebuie să iei în considerare spațiul disponibil, dimensiunea camerelor, lumina pe care le-o poți oferi, stilul tău de viață, dar și disponibilitatea și implicarea ta în îngrijirea lor.

Iată 3 sfaturi ce te vor ajuta să alegi plantele potrivite casei tale

1.  Lumina

Primul lucru de care trebuie să ții cont atunci când alegi plantele de interior este lumina naturală din locuința ta. Plantele au nevoie de lumină pentru a se dezvolta, așadar asigură-te că le alegi pe cele potrivite nivelului de lumină din casa ta. De exemplu, plantele care preferă lumina indirectă sunt o alegere bună pentru camerele cu ferestre închise sau pentru camerele care nu primesc multă lumină naturală. Pe de altă parte, plantele care preferă lumina directă sunt potrivite pentru camerele cu ferestre mari ce permit prezența soarelui în casă mult timp din zi.   

2. Spațiul

Un alt factor important de luat în considerare atunci când alegi plante pentru locuința ta este spațiul existent. Va fi nevoie să potrivești dimensiunea plantelor cu zonele casei unde ele se pot dezvolta și cu dimensiunea camerelor. Astfel, dacă încăperile sunt înalte poți opta pentru un Ficus ce poate ajunge la înălțimi de până la 2 m, iar pentru camerele mici alege o Sanseviera sau Pilea. Fii atent și la ce tip de ghivece alegi pentru acestea, deoarece ele joacă un rol important în ocuparea spațiului întregului ansamblu. La hornbach.ro găsești diferite tipuri de ghivece și jardiniere care vor face întrebuințarea spațiului dedicat florilor tale mai utilă. Mai mult decât atât, va trebui să ții cont și de mobilierul și decorațiunile din casă pentru ca planta să completeze perfect atmosfera întregii locuințe.

3.  Stilul tău de viață

Un alt element de care să ții cont în alegerea plantelor este stilul tău de viață. Dezvoltarea unei vietăți sub acoperișul tău este o responsabilitate serioasă, iar unele dintre ele sunt destul de sensibile și necesită multă grijă și atenție. Dacă ai un program încărcat și puțin timp să te ocupi de ele, poți alege plante care au nevoie de îngrijire minimă, cum ar fi cactușii sau suculentele. Acestea sunt ideale pentru persoanele ocupate, deoarece au nevoie doar de apă o dată sau de două ori pe lună. În schimb, dacă ești mult timp acasă și îți face plăcere să le îngrijești, optează pentru orhidee sau ferigi deoarece ele au nevoie de multă dedicare pentru a se dezvolta frumos.

În concluzie, alegerea plantelor potrivite pentru locuința ta nu este doar o chestiune estetică, ci și o decizie importantă care poate influența calitatea vieții tale și a familiei tale. Înainte de a le cumpăra, este important să iei în considerare lumina pe care le-o oferă casa ta, spațiul disponibil și stilul tău de viață pentru a se adapta perfect nevoilor tale. Documentează-te în ceea ce implică îngrijirea și nevoile lor, ca în final să te poți bucura de prospețimea și energia pe care ți-o oferă.