Dieta nu este necesară doar omului, ci și animalelor, chiar și a cățelului tău. Însă, știai că alimentația câinelui tău poate varia în funcție de dimensiunea rasei? Sau în funcție de vârsta sau chiar și greutatea sa? Te-ai întrebat dacă câinele tău este obez? Sau care este greutatea ideală pentru acesta? Ce rase sunt predispuse la obezitate și cum putem să stabilim o dietă sănătoasă pentru câinele tău junior, adult sau senior? Ei bine, răspunsurile la această serie de întrebări îl vei putea găsi citind articolul de față.
Câinele meu este obez? Care sunt semnele de obezitate?
În prezent, obezitatea reprezintă o problemă cu care se confruntă populația. Este o problemă găsită și la prietenul omului, și anume cățelul. În acest caz, atenția noastră trebuie împărțită și la alimenția noastră, dar și la cea a patrupedului. Ce ar trebui să mănânce ei și ce mănâncă de fapt?
Înainte să stabilim dacă prietenul nostru are probleme cu greutatea, trebuie să stabilim care este greutatea ideală pentru acesta. O alegere potrivită pentru a descoperi care este greutatea optimă este apelarea la un medic veterinar. Acesta îți va spune exact care este greutatea ideală în funcție de rasa, sexul și vârsta acestuia, desigur plus alți factori.
Ne întoarcem la problema obezității. Care sunt rasele predispuse la obezitate? Se cunoaște că în această listă se regăsesc Beagle, Mops, Labrador Retriever, Cocker Spaniel, chiar și Golden Retriever.
Cum ne dăm seama că avem un câine supraponderal? Pentru această întrebare răspunsul este simplu, anume vizibilitatea și palpabilitatea coastelor. Astfel, un câine este sănătos dacă coastele acestuia nu sunt vizibile, dar se simt la atingere. Vizibilitatea coastelor transmite faptul că patrupedul nostru trebuie să se îngrașe. Iar dacă la palpare coastele nu se simt, atunci este un semn clar că este nevoie să apelăm la diete veterinare caini.
Cum stabilim o dietă sănătoasă pentru câinele nostru? Hrănirea în funcție de talia și rasa câinelui
La fel ca și în cazul oamenilor, greutatea corporală este factor ce dictează starea de sănătate a câinelui nostru. Însă, cum ne elaborăm dieta potrivită și cum putem ajuta câinele nostru să își mențină sănătatea?
Înainte de toate, este esențial să ne asigurăm că nu există alte cauze ale creșterii în greutate, o cauză posibilă este o problemă de sănătate, precum hipotiroidismul, ce este întâlnit și la oameni. Abia după ce medicul veterinar ne-a asigurat de starea de sănătate a câinelui, putem începe elaborarea unui plan de dietă.
Pentru a construi planul perfect de pierdere în greutate trebuie să ținem cont de trei componente principale: modificarea modului de hrănire, creșterea activității fizice și restricționarea caloriilor consumate. Mai mult sport și mai puține calorii. Pentru a respecta acest lucru, este bine să facem apel la mâncare dietetică pentru câini și la dietele recomandate de medicul veterinar.
Bichon, Yorkshire Terrier sau Shih-Tzu sunt doar câteva exemplare de rase de talie mică. Deși sunt câini de talie mică, nevoia de hrănire este mare. Câinii de talie mică trăiesc aproape dublu în comparație cu rasele de talie mare. Aceștia sunt plini de energie, iar alimentația lor constă în alimente bogate în vitamine și nutrienți, precum carnea de vită, peștele, ouă fierte sau legume fie crude, fie fierte.
În cazul raselor de talie mare, proprietarii patrupedelor au tendința de a hrăni câinele în exces, mai exact cu cât este mai mare câinele, cu atât hrana trebuie să fie mai multă. Însă, această frază trebuie văzută și recitită așa ,,cu cât câinele este mai mare, cu atât calciul și mineralele sunt necesare în cantități mai mari”. Mai pe scurt, alimentația câinilor de talie mare trebuie să pună accent pe minerale și calciu. Din această categorie fac parte Rottweiller, Alaskan Malamute și Ciobănescul de Bucovina.
În final, trebuie să reținem că sănătatea cățelului nostru poate avea o influență asupra noastră. Un câine sănătos și plin de energie ne va aduce bucurie în viață și ne va face să uităm de probleme. Însă, dacă patrupedul nu se simte bine și are probleme de sănătate, atunci el ne va oferi o stare de neliniște și tristețe. Așadar, ai grijă atât de sănătatea ta prin alimente sănătoase, cât și a cățelului tău prin mancare dietetica caini!