Se apropie rapid sezonul estival, iar mulți români își planifică deja vacanțele. În acest an, cei care vor să călătorească în străinătate trebuie să acționeze rapid pentru a evita costurile ridicate ale biletelor de avion și nu numai.
Cum să îți faci vacanța cu un buget mic
Se apropie rapid sezonul estival, iar mulți români și-au început deja planificarea vacanțelor. Anul acesta, majoritatea turiștilor români doresc să-și petreacă concediile în străinătate.
1. Rezervă în avans
În general, prețurile la biletele de avion, cazare și mașini de închiriat sunt mult mai bune dacă sunt rezervate din timp.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
2. Călătorește în extrasezon
Prețurile la avion și cazare cresc considerabil în vârf de sezon. Pentru a economisi bani, ia în considerare călătoriile în extrasezon, cum ar fi lunile martie-aprilie sau septembrie-octombrie pentru destinațiile din Europa. Pe lângă economiile financiare, vei găsi aceste destinații mai puțin aglomerate și vei putea explora în liniște.
Citește și: Câți români rămân datori pentru vacanța de mult visată? Statisticile sunt îngrijorătoare
3. Alege aeroporturi mai mici
Alegerea unui aeroport mai mic, unde operează în principal companiile aeriene low-cost, poate influența semnificativ prețul biletelor de avion. Caută și ia în considerare aceste aeroporturi alternative pentru a găsi tarife mai scăzute. De asemenea, urmărește paginile de Facebook și Instagram ale companiilor aeriene pentru a fi la curent cu oferte și reduceri promoționale.
4. Cazările la comun
Cazările la comun sunt o modalitate excelentă de a economisi bani. Hostelurile sunt o opțiune clasică, unde plătești doar pentru un pat. Multe hosteluri au bucătării, iar modul în care sunt construite îți permite să întâlnești mulți oameni noi. Dacă preferi o opțiune mai personală, poți apela la rețele de tip couchsurfing, unde oamenii își pun canapeaua la dispoziție gratuit.
5. Călătorește cu prieteni
Dacă couchsurfing-ul nu este pentru tine, ia în considerare să călătorești cu un grup de prieteni. Închirierea unei case, a unui apartament sau a unei camere de hotel va fi mult mai ieftină dacă împarți costurile cu mai multe persoane.
6. Folosește transportul public
Călătoria cu trenul sau autobuzul poate fi mai ieftină decât zborul cu avionul. Abonamentele Interrail și Eurail sunt populare pentru călătoriile în Europa, oferind flexibilitate și prețuri accesibile. Companiile de autobuze precum Flixbus, Megabus și Eurolines operează rute care acoperă multe țări și sunt opțiuni excelente pentru bugete mici.
7. Plimbă-te pe jos
Odată ajuns la destinație, explorează cât mai mult pe jos. Vizitatul pe jos este cea mai simplă modalitate de a economisi bani și este benefic și pentru sănătate. În plus, vei putea descoperi locuri ascunse și autentice pe care altfel le-ai putea rata.
8. Cazări ieftine
Cazarea poate fi cea mai costisitoare parte a unei călătorii. Dacă nu cauți luxul, optează pentru cazări mai prietenoase cu bugetul și evită hotelurile cu multe stele. Poți găsi apartamente sau camere curate și liniștite la prețuri mult mai mici.
9. Călătorește fără bagaj de cală
Pentru multe companii aeriene, bagajul de cală implică costuri suplimentare. Învață să călătorești cu un bagaj mic și ușor pentru a economisi bani și a fi mai flexibil. De asemenea, dacă nu este important pentru tine unde stai în avion, nu plăti pentru alegerea locului, economisind astfel câteva zeci de lei.
10. Mănâncă ieftin
Pentru a economisi bani pe mâncare, evită restaurantele de lux și zonele turistice. Alege street food, sandwich-uri, mâncare din supermarket sau localuri mai puțin turistice. De asemenea, prânzul este adesea mai ieftin decât cina, așa că poți opta să mănânci masa principală în mijlocul zilei.
11. Folosește carduri cu schimb valutar avantajos
Evită schimbul valutar în aeroporturi, unde cursul este nefavorabil. Utilizează carduri pentru plăți în străinătate, care oferă cursuri valutare avantajoase. Asigură-te că faci schimbul valutar în zilele lucrătoare pentru a evita comisioanele suplimentare.
Prin urmarea acestor sfaturi, vei descoperi că poți călători ieftin și te vei bucura de vacanța ta fără a-ți depăși bugetul. Cu puțină planificare și organizare, sezonul estival poate fi o perioadă de explorare și relaxare, fără cheltuieli excesive.