Cum sa consumi mai putina energie. Uite niste sfaturi!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 iun 2023, 05:45

Cum sa consumi mai putina energie. Uite niste sfaturi!

Sursa: PixaBay

Cu totii stim ca la iarna va fi mai greu decat in anii trecuti, asa ca putem fi mai pregatiti sa consumam mai putin curent sau gaz

Cu totii stim ca la iarna va fi mai greu decat in anii trecuti, asa ca putem fi mai pregatiti sa consumam mai putin curent sau gaz si sa cheltuim mai putin pe utilitati. Speram cu totii ca va fi o iarna blanda, dar facturile sunt mereu nemiloase, asa ca e datoria noastra sa avem grija sa fim mai chibzuiti in acest context.

Asadar, ce putem face mai concret? Bucataria este una din camerele in care se consuma cea mai multa energie, asa ca putem sa ne uitam ce anume putem sa facem diferit ca sa fim mai

eficienti!

Aragaz

Gătitul cu capacul pus și folosirea căldurii reziduale pentru a termina gătitul alimentelor este deja un început. Cu atât mai mult dacă folosiți cele mai mici setări posibile pentru gătit și preferați să folosiți ceainicul pentru apă fierbinte sau clocotită și să turnați apa în cratiță.

Cuptor

Preîncălzirea nu este necesară. Folosiți toată energia și puneți la cuptor, încă de la început, caserole, pizza sau pâine.

Pur și simplu lăsați vasele în cuptor puțin mai mult timp și opriți-l și mai devreme. Căldura reziduală a cuptorului este suficientă pentru a termina de copt.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Pentru a reîncălzi alimentele, cel mai bine este să folosiți o tigaie sau cuptorul cu microunde. Cuptorul necesită de aproximativ 7 ori mai multă energie pentru a încălzi alimentele și, prin urmare, este complet nepotrivit pentru acest scop.

Frigider

Pentru a economisi energie electrică, este deosebit de util să căutați cea mai bună clasă de eficiență energetică A+++ atunci când cumpărați un frigider. La urma urmei, frigiderul este responsabil pentru până la un sfert din consumul de energie electrică din gospodărie. Cu câteva trucuri simple, economisirea energiei devine o joacă de copii. Cel mai important lucru este ca ușile să se închidă bine.

Acest lucru înseamnă că garnitura de pe ușă este intactă și nu este crăpată sau fragilă. De asemenea, nu trebuie să existe ambalaje blocate sau straturi de gheață care să împiedice închiderea ușii.

Congelatorul și frigiderul nu trebuie amplasate lângă surse de căldură. Pentru a se răci, aparatele trebuie să poată degaja căldură. Temperatura ideală a frigiderului este de 7 grade la mijlocul aparatului. Nu reglați aparatul la o temperatură mai scăzută decât aceasta și deschideți ușa frigiderului doar pentru o perioadă scurtă de timp, atât cât este necesar.

Cel mai bine este să puneți alimentele congelate în frigider pentru a le dezgheța. Acest lucru se amortizează de două ori, deoarece frigul poate fi folosit, iar frigiderul trebuie să funcționeze mai puțin.

Dacă se formează un strat de gheață, trebuie să dezghețați aparatul- un strat de gheață de doar cinci milimetri crește consumul de energie electrică cu aproximativ 30%. Apropo, dezghețarea regulată nu mai este necesară la majoritatea frigiderelor din ziua de azi.

Mașină de spălat vase

Încercați să folosiți doar programul economic al mașinii de spălat vase și să umpleți întotdeauna mașina de spălat vase la maximum. Nu este necesar să clătiți vasele în prealabil; este suficient să ștergeți reziduurile cu o perie. Spălarea manuală a vaselor consumă mai multă apă decât programul economic al mașinii.

Citeste si: De ce este bine să speli pereții cu bicarbonat de sodiu. Trucul este de-a dreptul uimitor

Citeste si: Cum să economisim bani pe timp de criză. “Românul este capitalist vreo 5 zile după salariu, după devine minimalist vreo 25 de zile.”