Cum să economisim consumul de energie pentru noul plafon cu preț compensat

Author: Bianca Vidoi

Cum ne putem adapta acestei schimbări

Sursa: pexels

Guvernul a anunțat o reducere de 15 % a consumului de energi, trecând astfel de la 300 de kiloWatt oră la 255 de kiloWatt oră.

Pentru a economisi energie este recomanta să folosim becuri energoeconomice, dar cel mai important, să scoatem aparatele electrocasnice din priză deoarece acestea consumă chiar dacă nu le folosim.

Citeste si: Iluminatul public, redus la jumătate într-un oraș. Un important obiectiv turistic nu va mai fi iluminat noaptea

Guvernul a redus cu 15% plafonul de consum lunar

Guvermul a redus cu 15% plafonul de consum lunar pentru a compensa facturile, până în present era 300 de kiloWatt oră, iar în prezent a scăzut la 255 de kiloWatt oră.

Cetățenii României sunt încurajați să economisească consumul individual de energie, la fel cum s-au angajat și celelalte țări din Uniunea Europeană să facă reduceri de consum la nivel național.

Pentru a înțelege ce înseamnă această reducere de 45 de kilowatt a consumului, inginerul Octavian Rădan a prezentat această reducere prin comparația cu folosirea unei mașini de spălat, pe un program normal timp de 20 de ore, ce poate ajunge la un consum de 40 de de kilowatt.

Citeste si: Decizie oficială de la Guvern! Cu cât va fi redus plafonul pentru prețul la energie. Nicolae Ciucă a făcut anunțul

Cât consumă electrocasnicele din casă

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Mașina de spălat este electrocxasnicul ce consumă cel mai mult dacă ne raportăm la costul pe utilizare. O mașină de spălat cu o capacitate de 5 kilograme, pusă în funcțiune pe un program de 60 de minute la 60 de grade poate ajunge să consume până la 0,85 Kwh.

Calculatorul este și el un electrocasnic ce atunci când este pornit timp de 12 ore pe zi, la un grad de utilizare a puterii de circa 20%, ne face o consumație de 1.2Kwh/zi, adică maximum 37 Kwh/luna.

În cazul unui televizor cu LED, cu o diagonala de 81 de cm, acesta ajunge să consume 40 de w pe oră, dar nu trebuie să uităm că acest consumă energie și atunci când nu este pornit.

Cum probabil nu multă lume se aștepta, telefoanele mobile sau tabletele au un consum de energie scăzut, mai ales când e vorba de factura de la sfârșitul lunii.

Pe lângă aceste electrocasnice care consumă cea mai multă energie într-o gospodărie se mai numără și alte consumatoare precum aspiratorul, fierul de călcat, cuptorul cu microunde, uscătorul de păr, periuța de dinți electrică.

”Pe langa electrocasnicele mari, cum ar fi frigiderul, lada frigorifica, boilerul electric sau cuptorul electric, produsele pentru aranjat parul trebuie folosite cu precautie.

In final, inclusiv becurile pe care le tinem aprinse de cum se insereaza au o contributie semnificativa la factura de la curent”.

Citeste si: Preț benzină și motorină luni, 5 septembrie 2022: Cel mai bun preț la carburanți la început de săptămână. Cu cât se vinde azi litrul de benzină și de motorină

Surse: avocatnet.ro, stiridinlume.ro, wall-street.ro